A lengyel kormány nem akarja, hogy Donald Tusk vezesse tovább az Európai Tanácsot

külföld
2016 október 05., 16:08
comments 50

A korábbi lengyel miniszterelnök, Jarosław Kaczyński nemrég azt mondta a Polska Times-nak, elképzelhetetlennek tartja, hogy a lengyel kormány támogatná, hogy Donald Tusk, aki szintén lengyel miniszterelnök volt korábban, az Európai Tanács elnöke maradhasson. Kaczyńskinek leginkább Tusk személyével vannak gondjai, elmondta, hogy kétségesnek tartja, hogy egy ilyen ember a Tanács élén maradhat.Donald Tusk Londonban - Fotó: AFP/Adrian Dennis

A Kaczyński pártja, a Jog és Igazságosság nemrég azzal vádolta meg Tuskot, hogy felelős a szmolenszki légikatasztrófáért, amiben az akkori elnök, Jarosław Kaczyński ikertestvére, Lech Kaczyński is meghalt. A Jog és Igazságosság szerint Tusk miniszterelnökként nem tett meg mindent az elnök biztonságáért. Tusk minden hasonló vádat visszautasított, azt mondta kész tanúskodni az erről szóló vizsgálatban.

Donald Tuskot 2014 decemberében választották meg az Európai Tanács elnökévé. A Tanács elnöke egyszer újraválasztható, Tusk első ciklusa pedig jövő júniusban ér véget. A lengyel kormány vétója elvileg nem tudja meghiúsítani az újraválasztását, de erősen gyengítheti a pozícióját. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.