Magyar Narancs: Brüsszel áldását adja Paks 2-re

POLITIKA
2016 október 06., 04:52
comments 68

A csütörtöki Magyar Narancs arról ír, hogy végéhez közeledik a lassan egy éve tartó bizottsági eljárás a paksi bővítéssel kapcsolatban. Brüsszel két ponton támadta a beruházást, de mindkettőben engedni fog.

AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK
photo_camera AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK

Az Jávor Benedek PM-es EP-képviselő két hetes bejegyzéséből már tudható, hogy bizottság elfogadja a magyar kormány magyarázatát arról, hogy miért nem volt nemzetközi tender a megvalósításra.

A politikus szerint egyébként hamis a brüsszeli érv, miszerint nem volt más piaci szereplő, amely "a magyar biztonsági és technológiai előírásoknak megfelelő nukleáris blokkokat tudott volna szállítani" Paksra. Ezt alátámasztja, hogy a kormány éveken át készült egy ilyan pályázat kiírására, és fel se merült a konkurens cégek alkalmatlansága.

Most a hetilap azt írja, hogy Brüsszel nem köt bele a tiltott állami támogatás kérdésébe sem. Az illetékes versenyjogi bizottság állítólag három feltételt támasztott az ügyben, de megállapodásra jut a kormánnyal. Megállapítják, hogy van állami szubvenció, mégis zöld lámpát adnak, három feltétellel.

  • Piacon, tőzsdén értékesítik a Paks 2 által termelt áramot, ergo azt nem adhatják tovább az MVM nagykereskedőjének,
  • garantálja a kormány, hogy a Miniszterelnökség alatt futó Paks 2 nem kerül a fejlesztési minisztérium felügyelte MVM-csoportba, és így nem valósul meg túl nagy állami koncentráció,
  • Paks 2 pénzügyi számlájára érkező bevételekből fejlesztéseket nem, csak karbantartást végeznek.

A hetilap úgy tudja, hogy a kormány tárgyaló delegációja el fogja fogadni az egyezséget, belemegy a feltételekbe, és ezzel minden brüsszeli akadály elhárul a második atomerőmű megvalósítása elől. (Magyar Narancs)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.