Ne kövezzetek már halálra gyerekeket!

külföld
2016 október 08., 20:03
comments 73
Saudi nők tiltakoznak a január 2-i kivégzések ellen a keleti parti Katif városában. Aznap végezték ki Nimr al-Nimr siíta hitszónokot és 46 társát, köztük négy fiatalkorút. A szaúdi siíták az arab tavasz heteiben, 2011-ben kirobbant tiltakozásokban vettek részt. AFP PHOTO / STR
photo_camera Saudi nők tiltakoznak a január 2-i kivégzések ellen a keleti parti Katif városában. Aznap végezték ki Nimr al-Nimr siíta hitszónokot és 46 társát, köztük négy fiatalkorút. A szaúdi siíták az arab tavasz heteiben, 2011-ben kirobbant tiltakozásokban vettek részt. AFP PHOTO / STR

Fiatalkorúak kivégzését, csonkolását, megkövezését, megbotozását lehetővé tevő törvényei visszavonására szólította Szaúd-Arábiát az ENSZ az Emberjogi Bizottsága jelentése alapján. A szaúdi törvények szerint 15 éves kortól felnőttként kezelik a gyerekeket a saríabíróságok.

Ez nem elméleti probléma, például idén január 2-án négy 18 éven alulit is kivégeztek - aznap összesen 47 halálos ítéletet hajtottak végre.

A szaúdi társadalomban a nők eleve másodrendűek, a gyereklányokat pedig nem is ismerik el teljes jogalanyként, férfigyámságot kényszerítenek rájuk. Ez is kifejezetten gyakorlati probléma. Fayham al-Ghandi tévés hitszónok 2012-ben megerőszakolta ötéves lányát, Lamát. Aztán megölte. Szétverte a fejét. Közben az egyik körmét is letépte. 2013-ban pár havi elzárás után szabadulhatott, miután kifizetett ~tízmillió forint vérdíjat a lány anyjának.

"A saría minden más törvény és szerződés, így a Gyerekjogi Egyezmény felett áll" - válaszolta a vádakra a Szaudi Emberi Jogi Bizottság vezetője, Bandar Bin Mohammed al-Aiban. Szerinte amúgy Szaúd-Arábiában megvan a politikai akarat a gyermekek védelmére. (Via The Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.