Orosz tudósok megállapították, hogy a Krím közeledik Oroszországhoz

külföld
2016 október 08., 17:44
comments 15

Pénzt és időt nem kímélve az orosz Alkalmazott Csillagászati Intézet kutatói megállapították, hogy az Oroszország által 2014-ben annektált Krím-félsziget geológiai értelemben is közeledik Oroszországhoz.

Alekszandr Ipatov műholdas helyzetmeghatározáson alapuló mérései szerint a félsziget évi 2,9 millimétert mozog észak-keleti irányba, tehát Oroszország felé. Számításai szerint úgy másfél millió éven belül ténylegesen is összenőhet azzal, ami ma Oroszország.

A krími orosz helytartót, Szergej Akszjenovot fel is villanyozta a hír, egyből ki is jelentette, hogy "geológiai értelemben félszigetünk évezredek óta Oroszország felé sodródik. A politikai elszakítottság 23 évig tartott, de a krími tavasz pár napja elég volt, hogy újraegyesüljünk történelmi hazánkkal". A történelmit ez esetben úgy kell érteni, hogy a Krím 1783-tól volt az orosz birodalom, illetve később, 1954-ig Szovjet-Oroszország része, vagyis itt nem évezredes orosz földről, hanem egy bő kétszáz éve megszerzett területről van szó. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.