18. születésnapjukra egész Európára érvényes vonatjegy járna minden fiatalnak az EU-ban

utazás
2016 október 09., 16:01
comments 152

Rengeteg elképzelés kering párhuzamosan arról, hogyan lehetne megkedveltetni a fiatalokkal az Európai Uniót. Az egyik lehetséges elképzelés szerint minden fiatal kapna a 18. születésnapjára egy InterRail-jegyet, amivel ingyen utazhatna át a kontinensen. A pontos terv, azaz például hogy mennyi időn keresztül lenne érvényes a jegy, még nincs kitalálva, de a további ötletelés máris beindult és Brüsszelben állítólag azt szeretnék, ha a jegy hajóra és repülőre is érvényes lehetne.

Az eredeti, vonatos ötletet egy német EP-képviselő, Manfred Weber dobta be, és állítólag kifejezetten jól fogadták az Európai Bizottságban is. Ugyanakkor rögtön akadnak problémák: Litvánia, Észtország és Lettország nem tagjai az Interrail-rendszernek, Cipruson és Máltán pedig nincs vasút.

A közlekedésügyi biztos, Violeta Bulc elmondása szerint a Bizottságnak tetszett az ötlet, és most azt vizsgálják, hogyan lehetne ezt kitágítani más közlekedési módokra is.

A közlekedési cégek közül nem mindenki egyformán lelkes. A légitársaságok viszonylag nagy telítettséggel repülnek Európában, ezért az esetükben maximum csak új járatok indításával lehetne elképzelni a programot, de ez kevéssé reális forgatókönyv.

A kompvállalatok és a buszokkal dolgozó társaságok viszont már ugyan tudnának felszabadítani helyet, de itt meg másmilyen problémák merültek fel: a brit hajózási kamara közleménye például üdvözölte ugyan, hogy a bizottság felismerte, hogy kompozni remek és olcsó dolog, de szerintük ugyanakkor mivel Európában súlyos gondot okoz a fiatalok munkanélkülisége, lehet nem ingyen utazásokra kéne költeni az adófizetők pénzét. (Az más kérdés, hogy a brit hajózási kamara hamarosan úgyis EU-n kívülre kerül.)

A Hidden Europe magazin szerkesztője, Nicky Gardner írt arról, hogy a fiatalok tényleg alig vonatoznak és remek dolog lenne ennek az utazási módnak a népszerűsítése, hiszen így jobban megismerhetnék a sokszínű Európát.

Nemtelen támadás hazánk ellen

Vannak viszont szkeptikus szerzők is: az utazási szakíró Neil Taylor arról írt az Independent cikke szerint, hogy ha rengeteg 18 évest szabadítunk a vonatokra, lehet csak arra fogják használni a jegyeiket, hogy odamenjenek ahol a legolcsóbban ihatnak alkoholt. Például Kassára vagy Debrecenbe, írja Taylor. És ebben az esetben annak a fiatalnak, aki alig hagyta el eddig otthonát, semmi haszna nem lesz abból, hogy átutazott Európában. Ami nyilván teljes hülyeség, ezért most le se állunk vele vitatkozni. De Taylor szerint ezért jobban megérné, ha a kedvezmény egyes területekre vonatkozna inkább.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.