Orbán elégedetlen volt a riói eredményekkel, törvénnyel vehetik el a MOB feladatait

POLITIKA
2016 október 10., 16:55
comments 243

Rögtön az alkotmánymódosítás tervezete után terjesztették be azt a tervezetet a parlament elé, ami teljesen átszabná a hazai sportfinanszírozást.

Az Index cikke szerint a változtatásra azért kerül sor, mert Orbán Viktor elégedetlen volt a riói olimpián nyújtott magyar szerepléssel, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság munkájával.

A törvényjavaslat szerint a jövőben a MOB befolyása és pénzosztó szerepe odalesz, helyette pedig a sportot felügyelő államtitkárság szerepe fog felértékelődni. Ezt az államtitkárságot jelenleg Szabó Tünde irányítja, Balog Zoltán miniszterkedése alatt.

A cikk kitér arra is, hogy ugyan Magyarország nyolc aranyat nyert Rióban, de elmaradt az eufória, mivel összesen csak három sportágban sikerült az éremszerzés, ha nincs az úszók és főleg Hosszú Katinka remeklése, sokkal rosszabb lett volna a helyet. Ráadásul idén összesen egyetlen csapatsportban, a női vízilabdában sikerült a négy közé kerülni.

Orbán állítólag már a helyszínen kifejezte elégedetlenségét Borkai Zsolt MOB-elnöknek, mint a lap forrásai állítják, a miniszterelnök hiányolta az erős központi vezetés jeleit. Orbán emellett kevesellte az igazolt sportolók számát és hogy az elmúlt négy évben nem kezdtek el elegen sportolni.

A kormány az elmúlt hónapokban több kormányülésen is tárgyalta a sport helyzetét, az lett a belátás, hogy a MOB nem tudott hatékonyan élni azzal a lehetőséggel, hogy 2012 óta minden eddiginél több pénz áramlott a sport világába.

Az nem merült fel, hogy a MOB-ot megszüntessék, hiszen ez a szervezet adta be az olimpiai pályázatot és ezen keresztül reprezentálja magát a világ felé a hazai sportélet is. De lényegi szerepét most elvenné a törvény. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.