A CNN leghíresebb gazdasági műsora is a Népszabadság bezárásával foglalkozik

POLITIKA
2016 október 11., 07:07
comments 133

Hétfőn Richard Quest újságíró Quest Means Business című műsorában is szó esett a Népszabadság bezárása körüli botrányról. Quest beszélgetőpartnere Horváth Gábor, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese volt.

Quest elmondta, hogy bár a Népszabadság kiadója gazdasági okokkal takarózik, az országban rengetegen politikai motivációt sejtenek a lap leállítása mögött (ahogyan a 444 is többször megírta, minden bizonnyal valóban a politikai motiváció volt az elsődleges). Horváth is ezt magyarázta. Az indokai között szerepelt, hogy a Népszabadság az utóbbi napokban két olyan sztorit is robbantott, ami igencsak kellemetlen a magyar kormánynak (Matolcsy és Vajda Zita kapcsolata meg Rogán helikopterezése). Ráadásul Orbánék valószínűleg kevesebbet tűrnek most, hogy az október 2-i kvótanépszavazáson nem sikerült elérniük az eredményességi küszöböt, még úgy sem, hogy az isten pénzét elköltötték a xenofób kormányzati kampányra.

Horváth szerint a kormány valamilyen háttéralkut köthetett a Népszabadság kiadójával az újság megszüntetésére, és ennek eredménye a bezárás.

A lap szerkesztősége a gazdasági érvekhez is szkeptikusan áll, a főszerkesztő-helyettes elmagyarázta a műsorban, hogy a Mediaworks bevételeihez és nyereségeihez képest eltörpül a Népszabadság vesztesége, ráadásul az utóbbi években a kiadó nem is csinált ügyet abból, hogy a lap inkább csak viszi a pénzt, hiszen a Népszabadság kiadása komoly presztízst is adott a Mediaworksnek a piacon. Horváth arra is kitért, hogy a Népszabadság veszteségei és csökkenő olvasóközönsége egyáltalán nem kirívó az észak-amerikai és európai trendeket tekintve, sőt, inkább azoknak felel meg.

Richard Quest és Horváth Gábor beszélgetését egyelőre csak a műsor leiratában lehet elolvasni, de valószínűleg még ma délelőtt lesz videó is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.