Az oroszok hamisítottak egy hírt, Trump pedig be is vette

külföld
2016 október 11., 10:28
comments 81
Donald Trump a pennsylvaniai Wilkes-Barre-ben, ahol sikerült egy orosz propagandaújság álhírét felolvasnia. Jessica Kourkounis/Getty Images
photo_camera Donald Trump a pennsylvaniai Wilkes-Barre-ben, ahol sikerült egy orosz propagandaújság álhírét felolvasnia. Jessica Kourkounis/Getty Images

Ha nem volna elég az adóbotránya és a szexbotránya, vagy az, hogy lassan kihátrál mögüle a párt, Donald Trumpot még a saját hülyesége is sújtja. A republikánus (???) jelölt hétfői pennsylvaniai kampánygyűlésén egyszercsak előkapott egy papírt. "Ez nemrég érkezett, meg kell osszam magukkal", mondta, majd felolvasott egy idézetet:

"A támadás megelőzhető lett volna. Clinton volt a főnök a külügyminisztériumban, ami képtelen volt megvédeni egy líbiai konzulátus amerikai személyzetét. Ha a republikánusok ezt felhoznák ellene, az teljesen legitim lenne".

A levelet Sidney Blumenthalnak, vagy ahogy ő hívja, Simlis Sidney-nek tulajdonította. Annak a Blumenthalnak, aki Clintonék régi szövetségese és spindoctora. "Ez csak nemrég érkezett" - ismételte meg, majd a földre dobta a papírt.

A hírt, amit szenzációként tálalt, az egész világon az orosz kormány propagandaújságja, a virális híreket konkrét álhírekkel vagy az oroszok szája íze szerint eltorzított információkkal keverő Sputnik közölte csak. A Sputnik kárörvendő híradásában arra a Wikileaksre hivatkozott, ahol mostanában sok olyan emailt közölnek, amiket gyaníthatóan az orosz hírszerzésnek dolgozó hackerek szerezhettek meg. A beszámoló szerint a Trump által idézetteket Blumenthal írta a szintén régi Clinton-katona John Podestának, aki egykor Bill kabinetfőnöke volt, most pedig Hillary kampányfőnöke.

Az tényszerűen igaz, hogy az idézet Blumenthal egy Podestának küldött emailjéből van. Minden más máshogy van.

A Newsweek publicistája, Kurt Eichenwald gyanúsan ismerősnek találta az idézetet. "Annyira ismerősnek, mintha csak én írtam volna. Azért, mert tényleg én írtam" - írja. Blumenthal ugyanis az ő egyik cikkét küldte el emailben Podestának, a kiragadott idézet is a cikkből van. Abból a cikkből, ami amúgy arról szólt, hogy Clinton aktuális kongresszusi meghallgatása - a témában a tizedik vizsgálat - nem több politikai színháznál, ahol a republikánusok puszta politikai haszonszerzésből nyaggatják a rivális párt akkor még csak valószínű elnökjelöltjét.

A hírhamisítás annyira átlátszó volt, hogy a Sputnik rövid időn belül visszavonta az anyagát. De ez nem akadályozta meg Trumpot abban, hogy a kizárólag ebből a megbízhatónak egyáltalán nem nevezhető forrásból származó, elferdített információt valós tényként közölhe híveivel.

"Ez nem vicces. Ez rémisztő" - írja Eichenwald. Mármint az, hogy

az oroszok, akik gyaníthatóan épp háborús bűnöket követnek el Szíriában az ottani bábkormányuk védelmében, hírhamisítással próbálják támogatni Donald Trumpot, aki épp a vasárnapi elnökjelölti vitában volt képes azt állítani, hogy az oroszok csak az ISIS ellen harcolnak Szíriában, és aki ezt a hazugságot azonnal megpróbálja felhasználni a kampányában.

(Via Newsweek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.