Izrael nem vesz részt többet az UNESCO dolgaiban

külföld
2016 október 14., 10:11
comments 168

Izrael befagyasztja minden kapcsolatát az UNESCO-val, az ENSZ kulturális intézményével.

Az izraeli kormánynak nem tetszik a szervezet jelentéstervezete, ami kritizálja, ahogy Izrael bánik a kelet-jeruzsálemi és transzjordániai muzulmán kegyhelyekkel. De leginkább azt sérelmezik, hogy a jeruzsálemi Tempolmhegyet kizárólag muszlim kegyhelyként említi a szöveg.

Jeruzsálem. Fotó: AFP/ JACK GUEZ
photo_camera Templomhegy Jeruzsálemben. Fotó: AFP PHOTO / JACK GUEZ

A területet a zsidók és a muzulmánok is szent helynek tekintik, de a szöveg csak az utóbbiakra van tekintettel. Az izraeli miniszterelnök szerint ez olyan, mintha a Nagy Falat nem tekintenék a kínai, vagy a piramisokat az egyiptomi örökség részének.

Az UNESCO a jelentést hivatalosan még nem fogadta el, de a tervezet már átment a legfontosabb belső szűrőkön. 2011-ben a szervezet és Izrael viszonya már egyszer mélypontra jutott, akkoriban azért, mert az UNESCO tagjai közé vette Palesztinát, mint független államot. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.