Hatalmas sikert aratott Kínában egy sorozat, amiben korrupt politikusok vallják be bűneiket

külföld
2016 október 18., 19:53
comments 106

Több mint tíz korrupcióval lebukott politikus szerepel abban a nyolcrészes a sorozatban, ami a Kínai Kommunista Párt által indított, korrupcióellenes harcot akarja bemutatni. A hétfőn bemutatott első részt több millióan nézték meg online. A korrupciós ügyek kivizsgálásáért és a film elkészítésért felelős Központi Bizottság közleménye szerint Kínában most mindenki a sorozatról beszél.

Hszi Csin-ping kínai elnök négy évvel ezelőtt jelentette be, hogy leszámol a párton belüli korrupcióval, legyen szó „erős tigrisekről” vagy „alacsonyan repülő legyekről”, ami leginkább arra használt fel, hogy leszámoljon a belső ellenfeleivel.Bai Enpei a bíróság előtt - Fotó: An xin / Imaginechina

A Mindig úton című sorozat első részében feltűnik Bai Enpai, a párt egykori vezéralakja, akit vesztegetés és hatalommal való visszaélés miatt ítéltek életfogytiglani börtönre, de megjelenik az előzetesben ülő Zhou Benshun és a 13 év börtönre ítélt alelnök, Lio Chuncheng is.

A filmben Zhouról például az is kiderült, hogy nem csak lopott, de vallási tekercsekkel együtt teknősöket is temetett, pedig a párt szabályai az ilyesmit szigorúan tiltják.

A filmben mindhárman könnyezve vallják meg bűneiket, de azt egyelőre egyikük családtagjai vagy ügyvédei sem tudták megerősíteni, hogy erre önként vállalkoztak volna. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.