Kiásták régészek a világ első bumerángáldozatát

történelem
2016 október 18., 04:01
comments 40

Kaakutja – az ausztrál őslakosok nyelvén "öreg báty" – nevet adták annak a látszatra segítségért kiáltó csontváznak, aki egy ausztrál folyópartról került elő 2014-ben.

A csontváz érdekessége egy hosszú és mély, ferde bemélyedés a koponyán. Két bordája is eltört a férfinak, a kezét is levágták, de voltak korábbi, már begyógyult sérülései is. Először azt hitték a régészek, a britek által szervezett őslakosrendőrség lehetett a felelős a gyilkosságért, ám kiderült: a holttest a 13. századból származik, bőven azelőtt, hogy a britek megérkeztek volna a fém fegyvereikkel.

link Forrás

A kutatók arra jutottak – többek között korabeli, kövekre rajzolt ábrák, és a sérülések jellege alapján –, hogy valószínűleg egy eldobott bumeráng okozhatta a férfi halálát. (New York Times, Phys)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.