Külföldiek gyilkolják a magyar szarvast

ÁLLAT
2016 október 18., 04:25
comments 28

A szeptemberi bőgés idején 560 gímszarvasbikát öltek meg vadászok csak Zala megyében, ezek 87 százaléka külföldi volt, 74-et lőttek le magyarok – közölte a helyi kormányhivatal vadászati főfelügyelője. A külföldiek főként osztrák bérvadászok.

Szeptemberben hat kapitális gímszarvasbikát lőttek, a legnagyobb, 13,54 kilogramm agancsú gímbikát egy osztrák vadász Valkonya határában. Viszonylag sok volt a szakszerűtlen elejtés: 88 bika kapott mínusz pontot, ami az összes elbíráltatott gímtrófea 16 százaléka. Ez azt jelzi, hogy a kelleténél több ígéretes, fiatal bika került terítékre.

A szeptemberben kiadott 629 vadászati engedélyből 382-t osztrákok, 117-et németek váltottak ki, míg 35 olasz és 29 svájci vadász is érkezett Zalába. De jöttek amerikai, dél-afrikai és libanoni vadászok is.

Az árjegyzék szerint egy 12 kilogramm trófeasúlyú példány kilövése 17 300 euróba kerül, majd e fölött dekagrammonként 60 euróval nő az ár. A vadászati főfelügyelő tájékoztatása szerint az 52 vadászterületen működő zalai vadásztársaságok árbevételüknek csaknem felét bérkilövésből és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokból érik el. A 2015/2016-os vadászati évben az együttes 1,46 milliárd forint árbevételükből csaknem 800 millió forint származott bérkilövésből. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.