1975 óta először végezték ki a királyi család egy tagját Szaúd-Arábiában

külföld
2016 október 19., 19:18
comments 31

Turki Bin Saud Al-Kabir herceget kedden végezték ki, a hírt szerdán hozta nyilvánosságra a monarchia közmédiája. A herceg azután került bíróság elé, hogy részt vett egy verekedésben, amiben egy férfi életét vesztette.

A kivégzés minden elemző szerint azt a célt szolgálja, hogy az uralkodók megüzenjék a szaúdiaknak, senki nem állhat a törvények fölött. Az országban ugyanis, bármilyen sokáig is óriási gazdagságáról tartotta számon mindenki, komoly társadalmi és gazdasági feszültségek lappanganak, megspékelve családi belviszályokkal és az olajár ingadozása miatt jelentősen fogyatkozó valutatartalékkal.

Az, ahogy a hercegen most példát statuáltak, nem feltétlen fordult volna ugyanígy pár évvel ezelőtt. Viszont mivel érezhetően nőtt az elégedetlenség, főleg a fiatal generáció tagjai között, ezt is egyfajta szelepnek szánhatták.

Kabir egyáltalán nem volt befolyásos figura, politikai szerepe nem volt, egyike volt az óriási királyi család többezer hercegének. De ügye mégis nagy nyilvánosságot kapott végig a tárgyalás során.

A helyi lapok még 2014 novemberében írtak először arról, hogy elítéltek egy szaúdi herceget (ekkor még nem nevezték meg, bár sokan tudni vélték, kiről van szó), mert meggyilkolt valakit egy sivatagi táborban. Ezek a táborok népszerű bulihelyek a fiatal szaúdiak körében, mivel itt nem ellenőrzi minden lépésüket az erkölcsrendészet.

Az ítéletet azóta két bíróság is jóváhagyta, kedden pedig végrehajtották. Bár részleteket nem közöltek, de az országban a leggyakoribb kivégzési mód a kard általi lefejezés.

Az utolsó ismert kivégzés a királyi családból 1975-ben történt, akkor Fejszál herceget ölték meg, mert meggyilkolta nagybátyját, Fejszál szaúdi királyt, a hetvenes évek olajválságának egyik kulcsalakját. A herceget kivégzése után elmebetegnek is nyilvánították.

Komolyabb ügyekben azóta is voltak bíróság előtt királyi család tagjai, de az is jellemző, hogy minél közelebb áll valaki az uralkodócsalád tetejéhez, annál kevésbé valószínű, hogy baja essen a bíróság előtt. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.