A francia elnökválasztás favoritja brit földre helyezné a calais-i menekülttábort

külföld
2016 október 21., 08:16
comments 104

Alain Juppé, a közelgő francia köztársaságielnök-választás jobboldali favoritja azt javasolta, hogy a brit-francia határt rakják át teljes egészében a nagy-britanniai Kentbe. Juppénak abból van elege, hogy a határt jelentő Csatorna francia oldalán, Calais városa mellett gyűlnek fel a Nagy-Britanniába vágyó migránsok, akiket a britek nem engednek belépni az országba.

Calais-ban már lassan két éve több ezren élnek brutális körülmények között egy illegális sátortáborban, amit a köznyelv csak Dzsungelnek nevez.

Juppé szerint Franciaország nem kötelezhető arra, hogy helyet biztosítson olyan embereknek, akiket Nagy-Britannia nem akar befogadni. Az elnökjelölt szerint ez Nagy-Britannia feladata, gondoskodnak ők a migránsok ellátásáról és a velük kapcsolatos rendészeti feladatokról is.

Alain Juppé 2016 októberében egy kampányrendezvényen. (AFP PHOTO / LOIC VENANCE)

Ehhez Juppé kezdeményezné a Nagy-Britannia és Franciaország hivatalos határairól szóló Le Touquet egyezmény módosítását. Ha ez sikerül, Kentbe helyeztetné a határt, így pedig a franciák egészen nyugodtan hajóra tehetnék a Nagy-Britanniába kívánkozó migránsokat, aztán a britek majd Kentben azt csinálnak velük, amit akarnak.

A most is hatályban lévő egyezmény szerint a brit határőrség francia területen ellenőrzi a belépők iratait, a franciák pedig már brit területen. Ez lényegében azt jelenti, hogy a brit határ Franciaországban van, és fordítva. Így pedig a brit határőrök már francia területen megtilthatják a nem megfelelő papírokkal rendelkező migránsoknak a belépést brit területre.

Juppé szerint a calais-i helyzet szégyenteljes egész Franciaországra nézve, és nemcsak a határváros lakóinak életét teszi tönkre, hanem Franciaország nemzetközi megítélését is rontja.

Az elnökjelölt azt mondja, nem tart attól, hogy a brit kormány ellenezné a tervet, először is tárgyalni kell a dologról, a tárgyaláson pedig szilárd francia álláspontot képviselni, aztán majd kiderül, merre tovább. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.