Elvesztették az alkotmányt Kirgizisztánban

külföld
2016 október 21., 16:57
comments 96

Egy felvetett alkotmánymódosítás parlamenti vitája közben derült ki, hogy valójában senkinek sincs fogalma arról, hogy hol van az eredeti dokumentum.

A közép-ázsiai ország alkotmányának jelenlegi verzióját 2010-ben fogadták el egy népszavazás után. Ennek egy másolata jelenleg az igazságügyi miniszter irodájában van, de nem világos, hova került az eredeti példány, a miniszterek és az elnöki hivatal egymásra mutogatnak.

Vannak elemzők, akik szerint az egész eltűnt dokumentum körüli felhajtás valójában csak figyelemelterelés, hogy a sajtóban ne a tervezett jogi változásokról legyen szó.

Vannak még merészebb elképzelések, melyek szerint lehet, hogy soha nem is létezett a 2010-es alkotmány eredeti formájában. Az elnök kabinetfőnöke, Farid Nijazov szerint elképzelhető, hogy a 2010-es népszavazás eredményét ugyan törvényben rögzítették, de az alkotmányból végül akkor nem is született aláírt, eredeti példány.

photo_camera AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO

2010-ben meglehetősen viharos viszonyok uralkodtak Kirgizisztánban, ekkor zavarta el ugyanis a nép Kurmanbek Bakijev elnököt, helyébe ekkor lépett Almazbek Atambajev, a népszavazással és az alkotmánymódosítással pedig elvettek jogköröket az elnöktől és nagyobb hatalommal ruházták fel a parlamentet. Minden nagyon gyorsan történt, és lehet hiba csúszott a formális folyamatokba.

Vannak politikusok, akik szerint amúgy mindennek annyira nincs is feltétlen nagy jelentősége, hiszen a módosítást kihirdették a megfelelő folyóiratokban és az egészet egy népszavazás legitimálta.

A most tervezett változtatások nagyobb hatalmat adnának a miniszterelnöknek, a parlament rovására. A hivatalos dokumentum nemtalálása ellenére a képviselők végül belementek abba, hogy a decemberben újabb népszavazást tartsanak az országban. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.