Gyerekek fogai körül tört ki óriási vitavihar Angliában, és szokás szerint Gary Lineker lett az egésznek a kulcsfigurája

külföld
2016 október 21., 19:32
comments 32

Ha valaki nem követné túl közelről a brit belpolitikát, akkor biztosan lemaradt arról, hogy pár napja kitört a fogászati vita a helyi közéletben.

Ugyanis Nagy-Britannia vállalta, hogy átvesz menekülteket a francia Calaisban felszámolásra ítélt menekülttáborból, a Dzsungelből, de csak fiatalkorúakat. A brit közvélemény egy szelete szerint viszont az átvett fiatalok között 18 év felettiek is voltak, ezért mindenféle ötletelés indult be arról, hogyan lehetne ellenőrizni a migránsoknak az életkorát.

Az egyik érv egy tory képviselőtől származott és a fogászati vizsgálat volt, mert vannak, akik szerint ebből meg lehet mondani valakinek pontosan az életkorát. Az ötlet ellen hevesen kelt ki a fogorvosszakma, mivel szerintük ez pontos életkor-meghatározásra nem alkalmas és etikailag is elfogadhatatlan.

Ebbe a vitába szállt bele a legendás brit focista, Gary Lineker, aki förtelmesen rasszistának nevezte azt, ahogy többen a gyerekek érkezését kezelték az országban. Erre a legnagyobb brit bulvárlap, a Sun felszólította a BBC-t, hogy rúgják ki Linekert, mivel azzal, hogy belebonyolódott ebbe a vitába, alkalmatlan arra, hogy focis műsort vezessen és szakkommentárkodjon. A Sun mögött felsorakozott egy csomó kommentelő és Twitter-troll is, akik mind Lineker kirúgását követelték.

Lineker persze visszaüzent, annyit, hogy ez nem fog megtörténni, a BBC pedig közleményt adott ki, arról, hogy Gary egy szabadúszó közvetítő és mindezt amúgy is a személyes Twitter-fiókján csinálta.

link Forrás

link Forrás

link Forrás

A belügyminisztérium amúgy már jelezte, hogy további vizsgálatokkal fogják ellenőrizni az átvett migránsok életkorát, hiszen ezzel a mostani programmal kifejezetten a legveszélyeztetettebb menekülteket, azaz a gyerekeket célozták. De ezek valószínűleg nem fogászati eszközök lesznek.

Hát ez volt az a vita, aminek sikerült teljesen letarolnia a brit közbeszédet az elmúlt pár napban, vezető politikusok és újságírók siettek, hogy megnyilvánuljanak benne. Mindenkinek gratulálunk. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.