Jöhet a biciklilakat, ami meghánytatja a tolvajokat

közlekedés
2016 október 21., 13:16
comments 104

Elég sokféle módszer létezik a biciklitolvajok elleni harcban, de most lehet, hogy egy San Francisco-i vállalatnak sikerült teljesen újat húznia: ez lenne a SkunkLock, ami meghánytatja a biciklitolvajokat.

A feltalálók szerint azért van szükség ezekre a radikális módszerekre, mert ma már két 120 dolláros lakat sem feltétlen elég, hogy megvédjenek egy drágább biciklit, ezeket is simán levágják az elektromos fűrészekkel közlekedő tolvajok.

Ráadásul a legtöbb lakat teljesen védtelen ezekkel a módszerekkel szemben, a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható láncot egy perc alatt átvágják a megfelelő eszközökkel érkező rablók.

link Forrás

Erre találta ki válaszul Yves Perrenoud és Daniel Idzkowski a Borzlakatot, ami egy hagyományos U-lakat kívülről, belül azonban üreges és egy formula D_1 nevű gázzal töltik fel. Ha valaki a lakat mintegy 30 százalékát átfűrészelte már, akkor a gáz kiszökik a vágáson keresztül és gyakorlatilag azonnal hányást idéz elő némi nehéz légzéssel vegyítve. A hatásmechanizmusa sokban a paprikasprayre hasonlít.

A fejlesztők élesben még nem tesztelték a technológiát, de magukon és önként jelentkező barátaikon már igen. Az derült ki, hogy hatvan centiről nagyon pusztító a gáz, az esetek 99 százalékában hányást okozott. De hatott messzebbről, másfél méteres távolságról is, ekkor az azonnal reakció az volt, hogy távolabb menjenek a forrásától.

A gázt amúgy bevizsgáltatták és engedélyeztették, jogilag minden rendben van egyelőre vele. A tervük az, hogy az összes államban és nagyobb EU-s tagállamokban is legális variációit dolgozzák ki, ha ez szükséges.

Ettől persze nem feltörhetetlen a lakat, hiszen probléma, hogy a zárat meg is lehet piszkálni, nem kell feltétlen vágni. De a legmodernebb zártechnológiával dolgoznak, ami biztosítja, hogy túl gyorsan ne lehessen felpiszkálni és mindenképp annyi ideig tartson a kinyitása, hogy az feltűnő legyen az arrajáró embereknek.

Az is opció, hogy egy tolvaj a bűz elől elmenekül, de később visszatér a bringáért, de a feltalálók szerint annyira erős lesz a gáz hatása a bőrén és a ruháján, hogy erre kevés az esély. Előbb muszáj lesz átöltöznie és zuhanyoznia, majd ha visszatér, még mindig várja a lakat maradék 70 százaléka, amit el kell vágnia. Nem ideális tolvajhelyzet.

A SkunkLock tervezői most Indiegogon gyűjtenek pénzt a gyártáshoz, 99 dolláros ár mellett 2017 nyarára ígérnek szállítást. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.