Nagyon kevés idén a körte :(

mezőgazdaság
2016 október 21., 04:15
comments 14

A fagy- és a jégkárok miatt feleannyi körte sem termett az országban idén, mint egy átlagos évben - írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

Csengő Miklós sárospataki körtetermesztő a napilapnak elmondta, hogy ő például csak az átlagosan megtermett körtemennyiség 35 százalékát takaríthatta be az idén.

A Bodrogközbben, Zalában és Szatmárban a nyári jégverés egyes ültetvényeken a termés kilencven százalékát elpusztította.

Az alacsony termésmennyiség miatt a Bosc kobak (Alexander) körte felvásárlási ára a tavalyihoz képest húsz százalékkal emelkedett, 130 forint helyett majdnem 160 forint kilónként, ám ez nem pótolja a termesztők veszteségeit. A másik két meghatározó fajta, a Vilmos és a Packham's ára kb. annyi, mint 2015-ben, mert a fizetőképes kereslet erőteljesen befolyásolja a piaci lehetőségeket.

A csökkenés hiányt okoz a magyar piacon, ez pedig a már itt is megjelenő olasz körtének kedvez. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.