Soha ennyi titkos adatot nem loptak el az NSA-tól

külföld
2016 október 21., 04:33
comments 85

Az Egyesült Államokban letartóztatták a titkosszolgálati megfigyeléssel foglalkozó Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik külsős, szerződéses munkavállalóját, mert a gyanú szerint titkos adatokat lopott az ügynökségtől. Harold Thomas Martintól a hatóságok 50 terabájtnyi lopott minősített adatot foglaltak le, amik között vannak különösen érzékeny információk is. A férfi az ellene felhozott vádak szerint ezen kívül titkos minősítésű papírokat is lefénymásolt, és eltulajdonított.

photo_camera Az NSA központja a Maryland államban lévő Fort Meade-ben (Wikipédia)

Ennyi minősített adatot még a korábban kémkedésért elítélt Chelsea Manning és Edward Snowden sem lopott el. Harold Thomas Martint most ugyanúgy a kémtörvény alapján ítélhetik majd el, így pedig akár halálbüntetést is kaphat.

Az egyelőre nem tiszta, hogy Martin adott-e át másoknak az általa eltulajdonított adatokból, és hogy a férfi kapcsolatban áll-e az NSA-t többször megtámadó, Shadow Brokers nevű adattolvaj csoporttal.

A Martin ellen induló eljárásban azt is tisztázni kell, hogy valóban maga Martin lopta el az adatokat, vagy valaki más tört be a gépére és használta fel a hozzáférését. Amerikai sajtóértesülések szerint komoly bizonyítékai vannak az NSA-nak arról, hogy Martin maga felelős a történtekért. A férfi levelezésében találtak olyan üzeneteket is, amikben évekkel ezelőtt szidta az NSA adatkezelési rendszerét, a kollégáit pedig bohócoknak nevezte. (Ars Technica)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.