A török hadsereg is beszállt Moszul ostromába

külföld
2016 október 24., 05:40
comments 26

Az észak-irakban állomásozó török csapatok is elkezdték támadni az Iszlám Állam moszuli állásait, jelentette be a török kormány. Binali Yildirim török miniszterelnök szerint erre a ott harcoló kurd pesmergák kérték fel őket, ezért a tüzérségükkel és páncélosokkal segítenek be nekik.A kurd pesmergák állása az egyik Moszulhoz közeli falunál - Fotó: AFP/Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency

A török hadsereg bashiqai bázisa nagyjából 15 kilométerre van Moszul északkeleti részétől, az iraki kormány információi szerint nagyjából 700 török katona állomásozhat ott. Eredetileg csak azért voltak ott, hogy iraki katonákat képezzenek ki a terroristák elleni harcra, de arra az iraki kormány nem adott nekik felhatalmazást, hogy a harcokba is beszálljanak. Bagdad már többször vádolta a törököket azzal, hogy illegálisan állomásoztatnak katonákat a területükön, és úgy viselkednek, mintha megszállók lennének. Iraki katonák Moszul közelében - Fotó: AFP/Ahmad al-Rubaye

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök már többször megtagadta a török hadseregtől, hogy részt vegyenek Moszul ostromában. „Pontosan tudjuk, hogy Törökország is be akar szállni az iszlám Állam elleni harcba. Köszönjük szépen, de ez egy olyan dolog, amit az irakiak egyedül is meg tudnak oldani”- mondta legutóbb, mikor az amerikai védelmi miniszterrel találkozott. Ugyanakkor az amerikaiak támogatják az ötletet, hogy a törökök is beszálljanak a város ostromába.

Ennek Ellenére Recep Tayyip Erdogan elnök kitartott a katonai beavatkozás mellett, mert attól tartott, hogy a felszabadítás után siíta vezetést ültetnek a szunnita többségű Moszul élére. (Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.