Előzetesbe kerül a bicskei gyerekotthon vezetője

bűnügy
2016 október 24., 11:16
comments 57

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a bicskei gyerekotthon vezetőjének előzetes letartóztatását, mert „fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye az elkövetett cselekmények jelentős tárgyi súlya, súlyos törvényi fenyegetettsége, továbbá halmazati jellege miatt”.

Konkrét gyanúja merült fel annak is, hogy a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével a gyanúsított meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett a szabadlábra helyezés érdekében.

A törvény szerint 2-től 12 évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

A bírói döntés indoklásban az áll, a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy:

  • Két, a cselekmény kezdetekor 14. életévét be nem töltött, a nevelése, felügyelete alatt álló kiskorúval többször – az egyik esetben kb. 6 éven át – hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve szexelt.
  • Egy további, 14. életévét be nem töltött kiskorút pedig megpróbált erre rábírni.
  • További két esetben mint a gyermekotthon igazgatója az intézetben nevelt, 18. életévét be nem töltött sértettekkel – egy esetben kb. 5 éven keresztül – szexelt, feladatából eredő kötelezettségét súlyosan megszegve, veszélyeztetve a kiskorú erkölcsi, érzelmi fejlődését.

A Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség reggel kezdeményezte a gyerekotthon igazgatójának előzetes letartóztatását, miután a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken őrizetbe vette a gyanúsítottat.

Az RTL Klub október elején az esti Híradójában, majd a Házon kívül című műsorban a bicskei gyerekotthon két volt lakója névvel és arccal vállalt nyilatkozatában azt mondta, az intézet igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, őket 4, illetve 8 éven keresztül zaklatta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma később közölte, hogy egy külső vezető veszi át a gyerekotthon irányítását. A gyerekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyerekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án szerzett tudomást a gyerekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról, és azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen. Az ingatlant tulajdonló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közölte, hogy az igazgató elhagyta a gyerekotthonban található szolgálati lakását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.