15 milliárd dollárban egyezett meg a Volkswagen az átvert autósokkal

gazdaság
2016 október 25., 17:19
comments 88

Miután a bíró is rábólintott, életbe léphet a dízelmotorjainak károsanyag-kibocsátási adatait meghamisító német autógyár és félmillió vásárlójának egyezsége. Eszerint az 500 ezer kocsitulajdonos két lehetőség között választhat. Vagy ingyen megszerelik az autójukat, vagy visszavásárolják azt a 2015. szeptemberi piaci áron. (Az illetékes amerikai hatóság ekkor leplezte le az autógyár csalássorozatát.) Mindezeken felül az összes érintett 500 és 10000 dollár közötti készpénzes kompenzációt is kap, az autója árától függetlenül, a csalás ellentételezéseként. Ez a konstrukció a kétliteres dízlemotorokkal felszerelt kocsikra vonatozik. A kárpótlás szinte azonnal, 10 napon belül megkezdődik.

Ezzel azonban még egyáltalán nincs vége a Volkswagen vesszőfutásának. Az Egyesült Államokban ezen felül polgári és büntetőperekben is számíthat bírságokra, várhatóan egyes részvényeseit is kompenzálnia kell, nem beszélve a világ nem amerikai VW-tulajdonosairól. Az USA-ben ráadásul még meg kell állapodnia 85 háromliteres motorral felszerelt autó tulajdonosával is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.