3 kérdés, amire Orbán Viktor nem válaszol Rogán-ügyben

politika
2016 október 25., 03:27
comments 135
Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az Európai Néppárt maastrichti csúcstalálkozójára 2016. október 20-án. Mögötte balra Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. (Fotó: Botár Gergely / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az Európai Néppárt maastrichti csúcstalálkozójára 2016. október 20-án. Mögötte balra Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. (Fotó: Botár Gergely / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Bár több hét eltelt, mióta megjelentek az első cikkek arról, hogy Rogán Antal letagadta a helikopterútját, és a történetet közlő Népszabadságot is bezárták azóta, arra még mindig nem kaptunk hivatalos választ,

van-e a következménye a magyar kormányban annak, ha egy minisztert hazugságon kapnak.

Azt tudjuk, hogy a Fideszben nincs - Kósa Lajos frakcióvezető mondta ezt nekünk a parlamentben, szerinte magánügyről van szó, ebbe bele kell állni. Amikor viszont Csepreghy Nándor államtitkárt kérdeztük ezt, azt mondta, ebben a kérdésben a miniszterelnök az illetékes.

Ezért az utóbbi hetekben többször is elküldtük a következő kérdéseket a miniszterelnök sajtófőnökének:

"Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterként a kormányzati tájékoztatásért is felelős. Ehhez képest ő az, akiről tudjuk, hogy nem mondott igazat a Népszabadságnak, amikor a helikopterútjáról kérdezték.

1. Van-e ennek következménye a kormányban?

2. Továbbra is alkalmasnak tartják Rogán Antalt a kormányzati tájékoztatás vezetésére?

3. Az állampolgárok hogyan bízhatnak a kormányzati tájékoztatásban, amikor tudják, hogy a területért felelős miniszter nem mondott igazat?"

Rogán Antal fogadja miniszteri kinevezését Orbán Viktortól 2015 október 19-én
photo_camera Rogán Antal kinevezése. Kép: Botos Tamás

A kérdésekre nem kaptunk választ, sem a miniszterelnök sajtósától, sem a kormányszóvivőtől. Korábban Rogán Antal sem válaszolt a 444-nek a témában küldött levelekre.

Maga Rogán Antal parlamenti kérdésre válaszolva elismerte, hogy "hibázott", ugyanakkor a szövegből az derült ki, ez csak arra vonatkozik, hogy nem kellett volna helikoptereznie. Ennél viszont fontosabb, hogy amikor a Népszabadság rákérdezett erre, először letagadta, és perrel fenyegette meg a lapot. Majd miután kiderült, hogy fényképek vannak az esetről, többet nem válaszolt.

Rogán Antal egyébként a képek szerint végig ott volt Orbán Viktor közvetlen közelében az Európai Néppárt múlt heti maastrichti csúcstalálkozóján. Épp aznap, amikor a Magyar Nemzet megírta, letelepedésikötvény-ügyben sem mondott kifejezetten igazat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.