Felfüggesztette Jean-Marie Le Pen mentelmi jogát az Európai Parlament antiszemita fröcsögései miatt

külföld
2016 október 25., 13:42
comments 159
A két Le Pen 2014. novemberében. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD.
photo_camera A két Le Pen 2014. novemberében. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD.

Kézfeltartással döntött így az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén. A francia hatóságok azok után kérték az intézkedést az EP-től, hogy 2014-ben Le Pen nagy nyilvánosság előtt engedett betekintést antiszemita gondolatvilágába, és fajgyűlöletre uszított - írja az MTI.  

Az EP jogi bizottsága azt mondta ki, hogy a képviselő véleménynyilvánításhoz fűződő joga nem egyenlő azzal, hogy rágalmazni, mások becsületét megsérteni, bárkivel szemben gyűlöletet szítani rendben lenne.

Az ügy egy Front National videóból pattant ki, amit azóta leszedtek a párt honlapjáról, és amin a 88 éves egykori pártvezető Madonnát, Yannick Noah egykori teniszcsillagot kóstolgatja, Patrick Bruel zsidó származású énekesre meg azt találja mondani, hogy majd legközelebb "csinálnak belőle egy kemencényi rakást".

Le Pen már annyira vállalhatatlan, hogy lánya Marina Le Pen, a párt jelenlegi vezetője, és a párt egésze is elhatárolódott tőle, többször kitették már a szervezetből, ami ellen ő bíróságon tiltakozott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.