Kísérteties! Egy magyar művész előre megfestette a nyugdíjasok-fiatalok tömegverekedést

MŰVÉSZET
2016 október 25., 08:03
comments 180
photo_camera Látnok!!!

Hecker Péter nem hiperrealista vagy dokumentarista festő, 2015-ben mégis Polaroid-részletességgel érezte meg a jövőt.  A képe, amiről beszélek, a

Magukból kivetkőző asszonyok szimpatikus fiatalokat vernek

című, amit a mester tavaly ki is állított, a Deák Erika Galériában, Barakonyi Szabolcs fotóművésszel közös, Minden rendben című kiállításán.

Az igen erős - és bónuszként nagyon vicces - kiállítást én nyitottam meg, a megnyitó szövege itt olvasható. A beszédben külön is kitértem erre a festményre:

link Forrás

"Hecker Péter képei első pillantásra is nagyon viccesek, és az internetes értelemben vett nézőt villámgyors lájkolásra, esetleg egy “életem” vagy “napom” jellegű megjegyzés kíséretében reblogolásra csábítják.

Pont ezért jó, hogy Hecker nem vicces netes képeket, hanem festményeket állít elő, mert így lehetőségünk van 3 másodpercnél hosszabb időre megállni előttük, hogy feltáruljon mind az ezer rétegük.

A legmozgalmasabb festménye, a Magukról kivetkőzött asszonyok szimpatikus fiatalokat vernek című fogadja mintegy a nézőket, pont a galéria bejáratával szemben. Ugye, milyen szimpla kép? Ott a címe, a nyanyákon kokárda van, az ember felröhög, lapozna, amikor rájön, hogy hoppá, ezek lennének a szimpatikus fiatalok? És eleve, itt mindenkinek seggszája van! Máris nem olyan egyszerű a helyzet, mint elsőre látszott.

Heckernek amúgy is kedvelt csele, hogy primér síkon annyira vicceset fest, hogy az embernek a belső kacagás miatt csak spéttel esik le, hogy igazából milyen jól tud festeni."

Hecker azért nem a semmiből érzett rá erre a konfliktustípusra. A képét közvetlenül a 2015. március 15-én a Múzeum kertnél tartott Orbán-beszéd előtti balhé inspirálhatta, mint az a megfestett kerítésből és a kokárdákból is kikövetkeztethető. Ekkor egy csapat Orbán-ellenes tüntető, az akkor még frissnek számító Simicska-Orbán-összeveszés, vagyis a híres geci-gate hatása alatt a miniszterelnököt írásban és képen gecinek nevező transzparensekkel érkezett a beszéd helyszínére. Az Orbán-vallás feldühödött hívesi pedig nekik estek. De főleg szóban.

Akkor szó sem volt tömeges verekedésről, a nyugdíjas amazonok nem játszottak benne annyira fontos szerepet, a provokálók pedig nem voltak annyira fiatalok, mint a festményen, illetve 2016. október 23-án. Szóval a valós történelmi előzmény ellenére Heckernek kijár a látnok jelző.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.