Révész Máriusz szerint Orbán kifütyülése ugyanolyan garázdaság, mint megverni valakit a Kossuth téren

politika
2016 október 25., 04:42
comments 265

Mivel személyes tapasztalatai is vannak a 2006-os utcai erőszakról, a Magyar Nemzet megkérdezte a bringaügyi kormánybiztost, hogyan értékeli a vasárnapi, Kossuth téri verekedéseket.

Révész Máriusz szerint nem jó, hogy így alakulnak a dolgok. Úgy érzi, egy új időszak kezdődött ezzel, átléptünk egy határt. Emlékei szerint még nem volt példa arra, hogy „egy nemzeti ünnepen a központi rendezvényt ennyire szervezetten és tudatosan készültek megzavarni".Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos edzésbemutatót tart Kőbányán - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mikor felhívták a figyelmét arra, hogy azért 10 évvel ezelőtt sem voltak éppen békések a megemlékek, azt monta:

„Tíz évvel ezelőtt az akkori ellenzéki, fideszes rendezvényt követően volt az attak, és nem a központi rendezvényen.”

Most úgy látja, az ellenzéki médiumok, „különösen az internetes portálok” is felelősek a vasárnap történtekért, mivel „szemérmetlenül és gátlástalanul reklámozták a síposztást és a központi rendezvény megzavarását”.

Szerinte leginkább az ellentüntetés szervezői a felelősek azért, hogy néhányan vérző fejjel mentek haza a Kossuth térről: „a szervezők azonban pont azt akarták kiprovokálni, hogy ez következzen be, tudatosan a tömegbe szervezték a rendezvényt megzavarókat. Ha valaki odamegy egy kereplővel, dudával vagy síppal azon emberek közé, akik épp ünnepelni, emlékezni jöttek, és a beszédet akarják hallgatni, akkor ennek nyilvánvalóan atrocitás lesz a vége” - mondta Révész Máriusz, majd hozzátette, hogy minderre nem került volna sor, ha a Kossuth tér egy elkülönített részén fütyültek volna.

Fideszes kollégájához, Németh Szilárdhoz hasonlóan, Révész Máriusz is úgy értékeli, hogy büntetőjogilag a fütyülőknek ugyanolyan megítélés alá kellene esniük, mint a bunyózóknak:

„Ha valakit megvernek, az kimeríti a garázdaság fogalmát, de ha valaki tudatosan más embereknek az ünneplését megzavarja, az is kimeríti ezt a tényállást.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.