Hol fütyülhetik ki Orbánt azok, akik nem a nemzeti ünnepeket sípolnák szét?

politika
2016 október 26., 02:46
comments 280

1956-os állami ünnepségen fütyülni mérhetetlen bunkóság - mondta Kósa Lajos, a Fidesz-frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

Volt már rá példa, amikor megértőbb volt a Fidesz a nemzeti ünnepeken miniszterelnököt kifütyülőkkel. 2005-ben, még Őszöd előtt Gyurcsány Ferenc beszédét zavarták meg március 15-én a Nemzeti Múzeumnál, amiről a Fidesz sajnálattal értesült,

„ugyanakkor nem hallgathatjuk el, hogy Gyurcsány Ferenc elmúlt hónapokban tett megnyilatkozásai, valamint a dumakormány tevékenysége sokban hozzájárult ahhoz, hogy az ünnep örömteli pillanataiba sokak számára végtelen keserűség vegyült”.

A Fidesz 2005-ös elnöksége az ünneplőktől méltósággal történő megemlékezést kért, Gyurcsány Ferenctől pedig azt, hogy

„mielőtt újra másokban keresné a hibát, tartson önvizsgálatot, és teremtse meg az önfeledt ünneplés lehetőségét mindenki számára.”

Orbánt idén már másodszor fütyülték ki nemzeti ünnepen, először március 15-én érte utol Gyurcsány Ferenc végzete, szintén a Nemzeti Múzeumnál. Az ellentüntetőket ugyan kordonokkal tartották távol, de így is behallatszott a tévéközvetítésbe a hangjuk.

link Forrás

A triplázás nem jött össze, augusztus 20-án a riói olimpián volt a kormányfő, ott nem fütyülték ki.

Mit tegyen a miniszterelnök munkájával elégedetlen polgár, ha fütyülni támad kedve, de előre büntetőeljárással fenyegetik vagy nyugdíjasok támadnak rá, ha nemzeti ünnepen teszi azt?

Kósa szerint ha valamelyik politikust ki akarják fütyülni, akkor szervezzenek egy tüntetést egy politikai eseményre.

Orbán nagyon kevés olyan eseményen vesz részt, ahol előre meghirdetik a jelenlétét, és bárki odamehet, hogy meghallgathassa vagy kifütyülhesse. A nemzeti ünnepek mellett lényegében az erdélyi bálványosi szabadegyetem maradt az egyetlen ilyen hely.

Orbán lakossági fórumot nem tart, pedig Horn Gyula annak idején itt érezte igazán elemében magát. Orbán még a számára annyira kedves kvótanépszavazás kampányában sem indult most körútra. Már is meglepő volt és csak utólag derült ki, hogy a szavazás napján beugrott egy kerületi fideszes kampányközpontba.

photo_camera Fotó: Kucsák László/Facebook

A Modern városok programban például úgy látogatta végig a kormányfő a nagyobb városokat az elmúlt másfél évben, hogy sehol nem volt meghirdetve fórum, ahol a helyiek találkozhattak volna vele, csak sajtótájékoztatót tartott a polgármesterekkel, és a helyi médiának nyilatkozott.

Az előfordult, hogy a városházából kilépve testőrök és operatőrök gyűrűjében fotózkodott néhány odaszervezetett vagy arra járó érdeklődővel.

photo_camera Orbán Dunaújvárosban Fotó:miniszterelnok.hu

Ezen kívül a beszédeinek listáját végignézve: zártkörű konferenciák, évértékelések, avatások, parlamenti felszólalások. A házánál tüntetni pedig nem lehet.

Gyurcsányt könnyebb volt kifütyülni, még Őszöd után is. Még olyan, viszonylag ártalmatlannak tűnő eseményen, mint a Kékszalag Balaton-kerülő verseny 2008-as díjkiosztóján is megtalálták.

A sport Orbánnál is a gyenge pont. A miniszterelnök nem ad sok lehetőséget a kritikus tömegnek, a foci pont kivétel.

Miután még soha egyetlen kormány sem öntött annyi pénzt a sportba, mint a mostani, Orbán szívesen is ad át sportlétesítményeket. Mi baja lehetne, rengeteg pénzért boldoggá teszi a szurkolókat. Ehhez képest éppen az új debreceni, majd a Fradi-stadionban fütyülték ki először Orbánt.

Mindez óvatosságra inthette, Diósgyőrben például áprilisban úgy adta át az utánpótlás labdarúgók új bázisát, hogy zártkörű volt a rendezvény, még az újságírókat is szelektálták. Szolnokon a stadionavatón alig félház várta, a szellős lelátókon nem volt fütty, de biztos, ami biztos, a focista gyerekekkel a biztonsági emberek kiöntették az ital a kulacsukból.

Aztán eljött az MTK-stadion avatása, már az új többség időszakában, itt méltán számíthatott arra, hogy a maroknyi, az NB I legkevésbé vehemens szurkolótábora hálás lesz a több mint hétmilliárdért kapott új stadionért. Az igaz, hogy valamiért itt sem hirdették meg előre, hogy Orbán ott lesz az stadionavatón, de azért lehetett sejteni, hogy nem utasítja vissza barátja, Deutsch Tamás invitálását a közpénzért felhúzott épület átadására. Ehhez képest verték vissza a betonfalak a füttyszót.

link Forrás

Stadionavatón fütyülni ugyanakkor azzal jár, hogy az ember ugyan nem a nemzeti ünnepet meggyalázó hazaáruló, viszont egy hálátlan senki, aki nem értékeli, hogy mennyi közpénzt kapott a klubja Orbán Viktornak köszönhetően.

E kettő között lehet most dönteni, ha valakiben „végtelen keserűség” dolgozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.