A National Geographic fotósa minden jogi és anyagi segítséget megad a harminc éve fényképezett, börtönben ülő modelljének

külföld
2016 október 27., 17:41
comments 61

Szerdán járta be a világot a hír, hogy a pakisztáni hatóságok letartóztattatták és okirat-hamisítással vádolják a National Geographic magazin címlapjának világhírű főszereplőjét. Steve McCurry amerikai fotós még 1984 decemberében készítette az akkor 12 éves Sharbat Guláról a portrét az afganisztáni-pakisztáni határon fekvő egyik menekülttáborban.

v

A pakisztáni hatóságok most azzal vádolják a nőt, hogy a hamis dokumentumok révén jutott pakisztáni személyi igazolványhoz. Ezért akár 14 évet is kaphat. A hír hallatán McCurry azonnal bejelentette, hogy minden segítséget megad Gulának és családjának.

"A leghatározottabban fogunk tiltakozni a pakisztáni hatóságok fellépése ellen. Ő egész életében szenvedett és hiszem, hogy letartóztatása az emberi jogok legsúlyosabb megsértése,"

mondta a fotós. Pakisztánban 2,5 millió afgán menekült él, ami egyre nagyobb terhet jelent az országnak, ezért azt tervezik, hogy visszaküldik őket Afganisztánba. A pakisztáni kormány tavaly kezdett akciót, hogy felkutassák azokat az afgán menekülteket, akik állítólag hamis dokumentumokat használva szereztek pakisztáni állampolgárságot. (TheArtNewspaper)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.