Lakást szeretnél eladni, de nem akarod, hogy mindenféle színesbőrű zaklasson? Hirdess a Facebooknál!

külföld
2016 október 28., 17:12
comments 209

Sértheti az amerikai esélyegyenlőségi törvényeket a Facebook hirdetési gyakorlata. A Facebookon hirdetők millió és egy beállítás közül választhatnak hirdetésük feladása előtt, így például akár azt is meghatározhatják, hogy a reklámjuk ne jusson el bizonyos felhasználókhoz.

Mondjuk a színesbőrűekhez.

A Pro Publica amerikai nonprofit oknyomozó oldal éppen ezt bizonyította egy hirdetéssel, amit ők maguk adtak fel. Ingatlant hirdető reklámjuknál először is meghatározták, hogy elsősorban olyanok láthassák, akik új otthont keresnek, de beállíthatták azt is, hogy az afroamerikaiakkal, ázsiai amerikaiakkal vagy a latinókkal affinitást mutató felhasználók ne láthassák a hirdetésüket.

Ezt aztán megmutatták egy emberjogi ügyvédnek, aki erre alig kapott levetőt. "Ez rémisztő, egyben súlyosan törvénytelen. Ez a létező legdurvább megsértése az Igazságos Lakhatást törvénynek" - mondta John Relman jogász. És valóban, az 1968-ban, a polgárjogi küzdelem fénykorában elfogadott szabályozásnak pont az volt a célja, hogy bőrszínűk alapján ne lehessen megkülönböztetni az otthont keresőket. A jogszabály megfogalmazása szerint

törvénytelen "olyan hirdetményt, hirdetést vagy közlést készíteni, nyomtatni vagy publikálni lakóhely bérbeadásáról vagy eladásáról, amely bármilyen preferenciát, korlátozást vagy diszkriminációt fogalmaz meg fajra, bőrszínre, nemre, vallásra, fogyatékosságra, családi állapotra vagy származásra tekintettel".

Márpedig a facebookos hirdetések targetálásával mindezt könnyedén elkövetheti a hirdető.

A Facebook minderre azt válaszolta, hogy hirdetési politikája tiltja az ezirányú felhasználást. Steve Satterfield, a Facebook privacy és közpolitikai menedzsere szerint az etnikai szűrők lehetősége éppenséggel a "multikulturális hirdetési lehetőségeket" szolgálja, akármit is jelentsen ez, pláne abban a kontextusban, hogy a szűrők felhasználásával éppen hogy tökéletesen homogenizálni lehet a célközönséget, teljes népcsoportokat kiszűrve belőle.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.