Távollétükben ítéltek életfogytiglanra három szovjet belügyi katonát Litvániában

külföld
2016 október 28., 16:22
comments 20

Az OMON nevű szovjet különleges rendőri egység három tagját találta bűnösnek hét litván civil megölésében egy vilniusi bíróság. Az ítélet szerint Alekszandr Laktyionov, Cseszlav Mlinyik és Alekszandr Rizsov voltak felelősek az 1991 júliusi gyilkosságokért a litván-belarusz határon fekvő Medininkaiban.

25 éve Litvánia a függetlenségéért harcolt, amit 1991. március 11-én kiáltottak ki. A függetlenség kikiáltása után a litván állam elkezdte felállítani határállomásait, ám ezek ellen a szovjet pártvezetés az OMON alakulatait vetette be. Így történt Medininkaiban is, ahol július 31-én, hajnal négy körül ütöttek rajta az omonosok a vámosokon és a védelmükre rendelt rendőrökön - akiknél utólag nem találtak fegyvert, se arra utaló nyomot, hogy viszonozták volna a tüzet.

A hason fekvő áldozatokat a nyomok alapján közvetlen közelről lőtték agyon.

Ez alapján úgy tűnik, hogy az omonosok lefegyverezték és elfogták a litván vámosokat és rendőröket, majd szimplán kivégezték őket.

A most elítélt orosz omonosokat távollétükben ítélték életfogytiglani börtönre, mert Oroszország nem hajlandó együttműködni az eljárásban, sem kiadni a bűnösöket. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.