Az Európai Bizottság bolgár alelnökét elszipkázta a Világbank

eu
2016 október 29., 09:34
comments 22

Távozik posztjáról Krisztalina Georgieva, az Európai Bizottság egyik alelnöke, költségvetési és emberi erőforrásokért felelős biztos, januártól a Világbankhoz kerül vezető beosztásba, egy olyan posztra, amit most hoztak csak létre.

A bolgár Georgieva sokáig esélyese volt az ENSZ főtitkári posztjának is. A Világbanknál közvetlenül a nemrég újabb öt éves ciklusra megválasztott elnök, Jim Yong Kim alatt fog dolgozni. Bár a főigazgatói posztja teljesen új lesz, feladatkörét tekintve azt a Sri Mulyani Indrawatit helyettesítheti majd, aki nyáron lett az indonéz kormány gazdasági minisztere.

(DOMINICK REUTER / AFP)
photo_camera (DOMINICK REUTER / AFP)

Érdekesség, hogy Georgieva jelenlegi és jövőbeli munkahelyén is éppen komoly politikai felfordulás van. A Világbankban egyre erősödnek azok a hangok, hogy a globalizáció jelenlegi formája főleg a nyugati államok számára volt kedvező és szemléletváltásra lenne szükség.

És hát azt is tudni, hogy az Európai Bizottság környékén sincs minden rendben: sokan elégedetlenek Jean-Claude Juncker teljesítményével. A Politico pedig arról ír, hogy Georgievát régóta frusztrálta, hogy Juncker kabinetfőnöke, Martin Selmayr hogyan gyakorolt befolyást a biztosok munkájára, és az sem tetszett neki, ahogy a Bizottság egyes kérdéseket, például a migrációt menedzselte.

A komoly humanitárius és fejlesztéspolitikai tapasztalatokkal rendelkező Georgieva nagyon fontos posztot töltött be a Bizottságban, 161 milliárd eurós költségvetés felett őrködött, 30 ezer alkalmazott tartozott alá.

A Bizottság közleménye szerint feladatait a digitális portfólióért is felelős biztos, Günther Oettinger veszi majd át. (Politico, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.