Iraki síita milíciák támadják az Iszlám Állam elővárosát Moszulnál

külföld
2016 október 29., 08:06
comments 13

Az Irán által támogatott iraki síita milíciák a kormányerők megsegítésére támadást indítottak szombaton az Iszlám Állam (ISk) dzsihadista szervezet állásai ellen a kormányerők és szövetségeseik által ostromlott észak-iraki Moszultól nyugatra.

A Hasíd Saábi vagy közkeletű nevükön Népi Megmozdulás Egységei (PMF) az Iszlám Állam egyik, Moszultól nyugatra fekvő erőssége, Tal-Afar település irányába haladnak. A területen jelentős számú türkmén lakosság él, és emiatt a hadmozdulat aggodalmat válthat ki Törökországban.

Otthonából elmenekült iraki család 2016 október 28-án, a háttérben Moszul és a füstfelhők (BULENT KILIC / AFP)
photo_camera Otthonából elmenekült iraki család 2016 október 28-án, a háttérben Moszul és a füstfelhők (BULENT KILIC / AFP)

Ahmed al-Aszadi, a PMF szóvivője azt mondta, hogy céljuk elvágni az utánpótlást az iraki Moszul és az IÁ másik fellegvára, a szíriai Rakka között, továbbá szorosabbra vonni a Moszul körüli ostromgyűrűt és felszabadítani Tel-Afart. Ez utóbbi településen kívül Tel Abta és Hatra városokat is felszabadítanák, amelyek közelében az UNESCO világörökségi listáján szereplő régészeti ásatás is található.

A milícia korábbi bejelentésére, hogy Moszul felé törnek, emberjogi szervezetek arra figyelmeztettek, vallási alapú erőszak alakulhat ki a többségében szunniták lakta tartományban. Ezen aggályok csillapítása érdekében Hádi al-Amiri, az egyik legnagyobb síita milícia, a Badr Brigádok vezetője korábban azt közölte, hogy csak a többségében síiták lakta Tal-Afar visszavételére fognak összpontosítani, magába Moszulba nem fognak bevonulni, sem a síita milíciák, sem a kurd pesmergák. 

Irakban a lakosság nagyobb része síita, de az ország északi és nyugati részén az iszlám szunnita ágát követők vannak többségben.

Moszul ostromáról korábban részletesebben is írtunk:

link Forrás

(MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.