A finn titkosrendőrség orosz betelepüléstől tart

külföld
2016 november 02., 10:24
comments 126

Orosz beszivárgás nyomait véli felfedezni a finn nemzetbiztonság, a Supo. Szeptemberben leadott éves jelentésükben külön felhívták a figyelmet orosz állampolgárok különös ingatlanvásárlási szokásaira. Értékelésük szerint olyan ingatlanok kerültek orosz kézbe az országba, melyeknek nincs valós kereskedelmi értékük, és hagyományos értelembe véve ingatlanként sem tekinthetők különösebben értékesnek.

Ellenben közel fekszenek fontos főutakhoz, vagyis tökéletesen alkalmasak területek ellenőrzés alatt tartására, valamint arra is, hogy itt szállásoljanak el kicsi zöld emberkéket, vagyis olyan hivatalosan ott se levő orosz katonákat, amilyenekkel a Krímet is megszállták 2014-ben.

A Supo jelentéséről az Iltalehti című finn bulvárlap számolt be. A Yle kérdésére a Supo nem kívánta kommentálni az értesüléseket. A lap ugyanakkor úgy értesült, hogy a védelmi minisztérium már elkezdte azoknak az ingatlanüzleteknek az áttekintését, melyek veszélyeztethetik a finn nemzetbiztonságot, egyben már gondolkoznak azon is, hogy hogyan lehetne megakadályozni a kritikus infrastruktúra - utak, vasutak, villamos hálózat - fenyegető ingatlanvásárlásokat. (Via Yle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.