Hú, de szorossá vált hirtelen az amerikai elnökválasztási verseny!

külföld
2016 november 02., 06:13
comments 200
Hillary Clinton november 1-én Floridában kampányolt. Florida szokás szerint kiemelten fontos állam, egy itteni győzelem bármelyik jelölt dolgát megkönnyítené. Justin Sullivan/Getty Images
photo_camera Hillary Clinton november 1-én Floridában kampányolt. Florida szokás szerint kiemelten fontos állam, egy itteni győzelem bármelyik jelölt dolgát megkönnyítené. Justin Sullivan/Getty Images

Már egy hét sincs hátra az amerikai elnökválasztásig, és hirtelen rendkívül szorossá vált a verseny:

az ABC News és a Washington Post legutóbbi felmérése szerint már Trump vezet, még ha egy százalékos előnye statisztikai értelemben döntetlennek is számít.

A közvélemény-kutatások átlaga alapján viszont még mindig biztos, 4 százalék körüli Clinton előnye - ez már hibahatáron felüli, tehát ez alapján ténylegesen Clinton vezet országos átlagban. A hangsúly ezúttal az országos átlagon van, a választást ugyanis valójában nem az országos eredmény, hanem az államonkénti eredmény dönti el. Ez pedig aggasztóbb lehet Clinton számára, mert országos népszerűségének csökkenése - az elmúlt két hétben 3 ponttal lett szorosabb a verseny - néhány, Trumpnak kedvező demográfiai összetételű, jellemzően munkásosztálybeli fehérek lakta népes államban Trump javára billentheti a mérleget:

most minden Michiganen és Pennsylvanián múlhat,

és persze nem jelentéktelen az sem, hogy mi történik majd Floridában, ahol szintén nagyon szorossá vált a verseny. Ezzel ugyanis jelentősen nőtt az esélye annak, hogy - ahogy 2000-ben George W. Bush is - idén az országosan kevesebb szavazatot szerző jelölt szerezzen többséget az elnököt ténylegesen megválasztó elektori kollégiumban.

Clinton visszaesése már a múlt héten elkezdődött, így nem állítható teljes bizonyossággal, hogy abban James Comey FBI-igazgató pénteki, kissé homályos levelének is szerepe volna. Annyi bizonyos, hogy valószínűleg nem segítette Clintont, hogy

az FBI újranyitotta a nyáron már lezárt email-botrány vizsgálatát,

még ha jelenleg eléggé zavaros is, hogy egyáltalán mennyi köze lehet Clintonnak a most felfedezett levelekhez, amiket közeli tanácsadója, Huma Abedin elhidegült férje, Anthony Weiner Abedinnel közösen használt laptopján találtak. Weinert ellen amúgy azért nyomoznak, mert a gyanú szerint a már többször is szexbotrányba keveredett politikus legutóbb már egy fiatalkorú lánynak küldözgetett pöcsfotókat magáról.

Rossz hír Clintonnak, hogy ez az ügy aligha fog tisztázódni a jövő keddi választásig. A jó hír, hogy egy csomó fontos államban már hetek óta szavazhatnak, a választások végeredménye szempontjából nagyon is fontos Nevadában például már félmillióan szavaztak is - ez a 2012-ben leadott szavazatok fele. Vagyis az amerikai választók egy jelentős hányada még azokban a napokban szavazott, amikor minden közvélemény-kutatás szerint Clinton fölényesen vezetett - és az adatok szerint a korai szavazók ténylegesen is inkább Clintont támogatták.

Összességében tehát még mindig Clinton győzelmére van nagyobb esély, de ha a választásig hátralevő hat napban tovább csökken az előnye, akkor nagyon szorossá, megjósolhatatlanná válhat a választás végeredménye. (Via 538)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.