Abu Bakr al-Bagdadi először üzent Moszul ostromának kezdete óta

külföld
2016 november 03., 05:48
comments 42
A kép előterében a harcok elől menekülő civilek, a hátterében a lángoló moszuli határ. AFP PHOTO / BULENT KILIC
photo_camera A kép előterében a harcok elől menekülő civilek, a hátterében a lángoló moszuli határ. AFP PHOTO / BULENT KILIC

"Változtassátok nappallá a hitetlenek éjszakáit, pusztítsatok országaikban, hogy patakokban folyjon a vérük" - üzente híveinek és öngyilkos merénylőinek Abu Bakr al-Bagdadi, az ISIS vezetője, aki most először szólalt meg Moszul ostromának kezdete óta.

Az ISIS szélsőséges értelmezésében most zajlik a nagy dzsihád, a végső győzelmet előkészítő, kudarcokkal teli nagy háború. Bagdadi üzenetében utalt is erre, és arra is, hogy a kihívások csak erősítik a htet és a meggyőződést, hogy "isten akaratából" végül győzedelmeskedhetnek.

Abu Bakr al-Bagdadi több mint egy éve nem hallatott már magáról. Nem tudni pontosan, hol tartózkodik, sem azt, hogy egészséges vagy megsebesült.

Az iraki kormányhadsereg és a velük szövetséges kurd milíciák, a koalíciót támogató nyugati szövetségesek és a hivatlanul betoppanó török hadsereg október 17-én indította meg ostromát Moszul, az ISIS legnagyobb, egyben utolsó iraki városa ellen. A támadók hatalmas túlerőben vannak, de nehezíti a dolgukat, hogy az ISIS-nek rengeteg ideje volt felkészülni az ostromra, és egymillió polgári lakost sakkban tartva védekezhet a valószínűleg alaposan becsapdázott városban. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.