Megöltek egy amerikai katonát Jordániában

külföld
2016 november 04., 16:27
comments 35

Egy amerikai katona meghalt, két társa életveszélyesen megsebesült egy lövöldözésben, amikor Jordániában megközelítettek egy katonai kiképző létesítményt - közölte két nevének elhallgatását kérő amerikai illetékes.

További részleteket nem közöltek, csak annyit árultak el, hogy nincs arra utaló jel, hogy szándékos támadás történt volna az amerikai katonák ellen.

Jordániai illetékesek korábban azt közölték, hogy két amerikai katona halt meg, egy pedig megsebesült, amikor a gépjárművük nem állt meg egy katonai támaszpont kapujánál, és a jordániai biztonsági erők tüzet nyitottak.

Az incidens az Egyesült Államok szoros szövetségének számító arab ország déli részében található Fejszál Herceg légibázisnál történt. Az amerikai katonák viszonozták a tüzet, egy jordániai katonai őr is megsebesült.

Egy másik jordániai biztonsági vezető szerint nem lehet kizárni valamilyen politikai okot, a légibázison ugyanis több tucatnyi amerikai kiképző dolgozik a jordániaiakkal együtt.

Jordániában több száz amerikai szerződéses katona dolgozik, akik a hásemita királyság védelmének fejlesztésében vesznek részt. Közöttük van az F-16-os vadászgépek személyzete is, amelyek jordániai repülőterekről felszállva támadják a szomszédos Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet állásait.

A szíriai konfliktus 2011. évi kezdete óta Washington dollármilliókat költött arra, hogy segítséget nyújtson Jordániának a hatékony határellenőrzés kidolgozásában.

Legutóbb tavaly novemberben történt hasonló incidens amerikai szerződéses katonákkal Jordániában: egy jordániai katonatiszt két amerikai biztonsági embert és egy dél-afrikait lőtt agyon egy Washington által finanszírozott rendőrségi kiképzőtelepen. A lövöldözőről később kiderült, hogy az Iszlám Állam szimpatizánsa. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.