Van egy macedón kisváros, ahonnan több mint 100 Trump-párti kamuhíroldalt üzemeltetnek

külföld
2016 november 04., 15:11
comments 67

Veles Macedónia középső részén fekszik, és bár 44 ezer lakosával Macedóniában közepesen nagynak számít, nem nagyon van ott semmi érdekes. Én jártam ott, a Vardar mellett lehet ücsörögni, vannak bárok, de kb. ennyi.

Most viszont a kontinens legfurcsább üzleti vállalkozásai indultak itt be.

A városban van regisztrálva ugyanis legalább 140 Trump-párti amerikai híroldal.

Az üzemeltetők macedón fiatalok, és azt mondják, nem igazán törődnek Donald Trumppal, pusztán gazdasági érdekek mozgatják őket. Rájöttek ugyanis, hogy a kattintásonként fizető hirdetések piacán az amerikai internetezők kattintásai érnek a legtöbbet, így pedig csak annyi az ember feladata, hogy az amerikai netezők számára virális tartalmat állítson elő, arra kattintásra fizető hirdetéseket helyezzen el, és figyelje, ahogyan csorog a pénz a bankszámlájára.

Velesben pont arra jöttek rá, hogy Trump támogatói szélsebesen osztják az agresszívan Donald Trumpot támogató és Hillary Clintont támogató netes tartalmakat, még ha nettó hazugságok is.

Épp ezért a velesi vállalkozók regisztráltak egy rakás amerikaiasan hangzó webcímet, mint a WorldPoliticus.com, TrumpVision365.com, USConservativeToday.com, DonaldTrumpNews.com vagy USADailyPolitics.com, aztán öntik rá a tartalmat. Például olyan cikkeket, hogy Hillary Clinton ellen vádat fognak emelni 2017-ben az ímélbotránya miatt. Ennek az állításnak persze semmilyen hivatalos forrásban nincsen nyoma, a WorldPoliticus.com erről szóló hírén viszont már több mint 140 ezer megosztás van. A pénz meg dől. (BuzzFeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.