Az eddiginél is durvább netes cenzúra jöhet Kínában

külföld
2016 november 07., 10:53
comments 75

A napokban fogadták el azt az új cyberbiztonsági törvényt Kínában, ami majd 2017 nyarától lesz hatályos és ami a kritikusai szerint az eddiginél is durvább cenzúra érkezését alapozhatja meg.

A kínai kormány érvelése szerint az új törvényre a terrorizmus és a hackerek elleni harc miatt volt szükség, ugyanakkor szerepel benne egy sor olyan intézkedés is, ami inkább a cenzúra erősítésének irányába hat.

Az egyik ilyen kitétel szerint például ezentúl minden netes vállalat felelős lesz minden olyan tartalomért, aminek a neten való terjedését lehetővé tették.

A másik előírás, hogy a kormány által kiemelt biztonsági szintű szektorokban működő vállalatoknak kötelezően erősíteni kell majd a védelmi rendszereiket és az állami hatóságokat kell majd felkérniük, hogy ezt ellenőrizzék. Ez érinti az országban jelenlévő külföldi vállalatokat is, melyek a törvény szerint ezentúl gyakorlatilag korlátlan hozzáférést kéne adniuk számítógépes rendszereikhez a kínai hatóságoknak.

Egy további előírás nagyon hasonlít arra, amit Putyin is bevezetett Oroszországban: a Kínában működő vállalatok minden személyes és üzleti adatot fizikailag Kínában lévő szervereken kell tároljanak, és technikai támogatást kell nyújtaniuk a hatóságoknak minden nyomozás során. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.