Az első exit pollok Clintonnak kedveznek

külföld
2016 november 08., 23:46
comments 14

Sok szempontból Hillary Clintonnak kedvező eredményeket mutat az első, még nap közben, bőven az urnazásár előtt készült exit poll, amit több amerikai tévétársaság felkérésére készített az Edison Research 15455 választó megkérdezésével. Ugyan a felmérés hibahatára csak +/-2 százalékpont, érdemes fenntartásokkal kezelni az ilyen, még csak a nap első felében szavazók megkérdezésén alapuló felméréseket. De még ezekből is kiolvashatók olyan adatok, amelyek befolyásolhatják a választás kimenetelét.

Ilyen például a szavazók etnikai megoszlása, ami az első jó hír Clintonnak:

  • a felmérés alapján a fehér választók aránya a 2012-es 72 százalékról 70 százalékra esett;
  • a latinó és az ázsiai szavazók aránya 1-1 pontot nőt;
  • a fekete szavazók aránya pedig csak egy százalékpontot esett vissza, jóval kevesebbet a vártnál.

A másik nagyon kedvező adat, hogy ugyan a választók 38 százaléka a változást jelölte meg a döntését leginkább befolyásoló jelölti kvalitásként, ennél is többen, összesen 44 százaléknyian vagy a vezetői tapasztalatot és az ítélőképességet - két attribútumot, ami inkább Clintont jellemzi.

Ahogy az is bizakodásra adhat okot a demokratáknak, hogy a felsőfokú végzettségű fehér szavazók körében döntetlen az állás az exit poll alapján, miközben négy éve Mitt Romney 14 százalékos előnnyel végzett ebben a demográfiai csoportban.

A hatalmon levő pártnak, vagyis a demokratáknak kedvezhet, hogy a korábbi választásoknál kisebb, bár még mindig a legnagyobb jelentőséget a gazdaság helyzetének tulajdonítják a választók - ahogy az is, hogy azt a korábbiaknál kedvezőbben, bár még mindig negatívan ítélik meg. (Via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.