A Facebook elolvassa a privát csetüzeneteidet és kitilt, ha nem tetszik neki a link, amit elküldtél a barátodnak

INTERNET
2016 november 11., 11:11
comments 363

X., a Berlinben élő magyar felhasználó egy néhány héttel ezelőtti pénteken a mobilján nézegette a Tumblr közösségi mikroblogoldalt. Meglátott egy vicces videót. Bár a sztori szempontjából valójában mindegy, hogy mi volt az, a videón egy emberi arcnak kisminkelt emberi fenék - valószínűleg női - látható, amit a gazdája úgy mozgat, hogy az mintha megenné a rászórt franciadrazsé-szerű cukorkát. Akit érdekel, itt megnézheti: izgulni nem kell, mert nem látható rajta semmilyen nemi szerv. Inkább ide is teszem:

link Forrás

X.-nek ez vicces volt, ezért a poszt linkjét az okostelefonos Tumblr-applikáció megosztó ikonjainak a segítségével Messengeren elküldte egy haverjának. (A Messenger a Facebook tulajdona.)

Amikor másnap reggel felkelt és ránézett a Facebookjára, üzenet fogadta arról, hogy ki van tiltva az fb-ről. Nem tudott sem posztolni, sem lájkolni, csak nézegetni. Sőt a messengeres magáncsetküldésről is letiltották. Ez volt az üzenet:

Ellenőrizte a megadott linket, ahol arról értesítették, hogy megsértette a Facebook meztelen emberi testrészek posztolására vonatkozó szabályait. Az üzenet egyértelműen arra utalt, mintha publikus Facebook-posztban tiltott, meztelen emberi testrész fotóját osztotta volna meg a falán. Ezt azért nem értette, mert az egyébként is privátra állított Fb-falára nem posztolt semmi olyasmit, az egyetlen sikamlósabb kontent a cseten elküldött link volt.

Ebben a fázisban kezdtem üzeneteket váltani vele. X. már ekkor el tudta elképzelni - én viszont nem - hogy a Facebook nemhogy belenéz az ember magánüzeneteibe, de azokat tartalmilag értékeli is, majd kicenzúrázza, ami nem tetszik, sőt büntetést is oszt miatta. X. ezzel együtt valami programhibára gyanakodott.

Miután értesültem a sztoriról, felvettem a kapcsolatot a Facebook európai regionális illetékeseivel, akik gyors kivizsgálást ígértek. Majd napokig nem jelentkeztek. Mivel a dolog nem látszott haladni, X. az eset utáni hét elején a saját szakállára lefuttatott egy tesztet, amivel kizárhatta például azt, hogy az előző pénteken mondjuk öntudatlan állapotban véltlenül mégis kiposztolta volna a fenekes videót a Facebook-falára, és ezért kapott volna kitiltást. X. tudta, hogy nem történt semmi ilyesmi, de annyira keményen hangzott, hogy a Facebook figyeli az összes magánbeszélgetést, hogy inkább önmagát tesztelte le.

A teszt abból állt, hogy ugyanazt a linket megint elküldte a Messengeren, ugyanannak a barátjának. Szó sem lehetett véletlen posztolásról. Ezúttal 20 percen belül érkezett a most már 3 napra szóló kitiltás. A tiltás mellé két üzenetet kapott, amik az első esethez hasonlóan arra utaltak, hogy meztelenséget posztolt a falára.

Napokkal később hősünk levelet kapott attól a Facebook-alkalmazottól, akinél én is érdeklődtem, és akit akkor egyből összehoztam az érintettel. Az üzenet szerint a Facebook belső vizsgálata azt találta, hogy X. meztelenséget posztolt. Csakhogy ő ekkor már jól tudta, hogy ez egész biztosan nem igaz. Miután ő is és én is külön üzenetben kérdeztünk rá a Facebooknál az ellentmondásokra, megemlítve, hogy a letiltott felhasználó hogy járt a privát tesztjével, a Facebook-alkalmazott először készséges válaszokat küldött, további vizsgálatot ígérve, aztán továbbra is lelkesnek mutatkozott, de egy idő múlva nem kaptunk tőle több üzenetet.

Az esetből mind X., mind én azt a következtetést vontuk le, hogy a Facebook minden bizonnyal figyeli és elemzi a felhasználói magánüzeneteit.

Hogy mi alapján?

Azt mindenki tudja, aki próbált már pornólinket küldeni Messengeren, hogy a Facebook valamilyen formában ellenőrzi a csetüzeneteket. Csakhogy eddig úgy lehetett tudni, hogy egyszerűen létezik egy tiltólista, amin például pornószájtok szerepelnek, és ha az ember ilyen - mondjuk Pornhub-os - feketelistás linket próbálna elküldeni, az automatika azt nem engedi. Ezt most ki is próbáltam és működött is:

Csakhogy a sztorinkban szereplő link egy nem feketelistás Tumblr-mikroblogra mutatott. Azt is elküldtem most próbaképpen, és az üzenet át is ment Herczeg riporternek. Nem kizárt viszont, hogy pár perc vagy óra múlva engem is letiltanak miatta.

Vagyis úgy néz ki, hogy a Facebook robotjai minden cseten küldött linket ellenőriznek, sőt meg is nyitják és tartalmilag értékelik azokat. Másképp nem tudták volna meg, hogy az X. által annak idején elküldött hivatkozás egy fenékre mutat. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy X. 24 órás majd 3 napos kitiltása végső soron valamilyen messengeres programhiba eredménye. Mert nagyon úgy néz ki, hogy a Facebook tényleg úgy érzékelte, mintha X. nem csak elküldte volna a valagvideót, hanem ki is tette volna a falára. Ettől még ugyanolyan nyilvánvaló marad, hogy az elküldött linkeket alapértelmezetten megnézik, csak ebben az esetben a jelek szerint rosszul, publikus posztként címkézték föl.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.