Ha hiszi, ha nem, Rogánnak van egy embere, aki még Rogánnál is gyanúsabb

politika
2016 november 11., 07:48
comments 347

Hosszú portrét közölt az Index Kertész Balázs jogászról, Rogán Antal közeli barátjáról, akit az elmúlt 10 évben többen, több alkalommal is gyakorlatilag Rogán pénzügyi intézőjeként írtak le. Sőt, a Kulcsár-féle brókerügy nyomozati anyagai között van egy feljegyzés, amiben konkrétan az szerepel, hogy

Kertész „intézi Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit".

Kertész pályája követi Rogánét, az Index által feltárt ügyekből pedig következtetni lehet arra is, hogy milyen üzletekben lehet most benne Rogán keze Kertész Balázson keresztül.

A portré szerint Kertész a Fidelitasban ismerte meg Rogánt, majd a III. kerületi önkormányzat körül tűnt fel. A kétezres években viszont követte Rogánt a Belvárosi Önkormányzatba, aminek Tarlós István, óbudai polgármester eléggé örült, az Index szerint ugyanis ő a mai napig nincs jóban Kertésszel. Olyannyira nincs, hogy mikor megtudta, hogy a Kertésznek is munkát adó Kosik Ügyvédi Iroda feltűnt a fővárosi közbeszerzések körül, „rohamot kapott”, és megtiltotta, hogy a Fővárosi Közbeszerzési Kft. a Kosik Ügyvédi Irodával szerződjön.

Kertész kezdetben képviselő volt az V. kerületben, majd a neve Rogán Antaléval együtt felmerült a Kulcsár-ügy nyomozati anyagaiban, sőt az ügy kivizsgálására létrehozott parlamenti bizottság is firtatta, hogy Rogánnak és Kertésznek köze lehetett a csaláshoz. De rájuk bizonyítani semmit sem sikerült, a Kulcsár és társai ellen szóló ügyészségi vádiratba pedig már sem Rogán, sem Kertész neve nem került be.

2006-tól, Rogán belvárosi polgármestersége idején Kertész tudatosan háttérbe húzódott, még a netről is elkezdte eltüntetni a vele kapcsolatos találatokat. Pedig a személye továbbra is fontos maradt:

gyakorlatilag ő fejlesztette tökélyre a sokat vitatott, V. kerületi ingatlaneladási rendszert.

Maga is megszerzett közvetve az önkormányzattól egy Aulich utcai 245 m2-es, öt szobás lakást. A szakértők szerint akár 100 milliót is érő lakást 2011-ben vette meg 44 millióért egy fogorvos, aki később beapportálta az ingatlant Kertész cégébe. Ezért cserébe viszont csak 10 százalékos tulajdonrészt kapott Kertész 500 ezres alaptőkével rendelkező cégében. A lakás ma akár 170 milliót is érhet az Index szerint.

Ma Kertész ismerőseiből áll a Rogán és Habony körüli ügyvédi háló. A hivatalosan Kertészt is foglalkoztató Kosik Ügyvédi Iroda képviseli Rogánt és a Habony-média lapjait is, de a Belvárosi Önkormányzat körül több kulcspozícióba is Kertész volt pázmányos évfolyamtársai kerültek. Ráadásul Kosikék képviselik a letelepedési kötvényes cégeket is.

Kertész Rogán találmánya körül is feltűnik, ugyanis a felesége a tulajdonosa annak a cégnek, a MobilSign Kft-nek, ami megvette Rogánéktól az elektronikus aláírási eljárás jogosultságát.

Az Index ír arról is, hogy a Fidesz-frakció egyik legfőbb oroszországi lobbistája nemcsak állami cégeknek intézett üzleti lehetőségeket Oroszországban, de nyélbe ütött egy olyan megállapodást is, amivel egy Kertész Balázs által tulajdonolt cég is jól járt volna. Ezt az üzletet azonban később lefújták.

Kertész neve felmerült egy grúziai erőműprojektben is, amiről egy grúz exminiszterelnök, egy grúz bankár és Shabtai Michaeli beszélgetett Kertész Aulich utcai irodája előtt. Shabtai Michaelit a magyar sajtó összekötötte az egyik, letelepedési kötvényeket áruló céggel. A beszélgetésben az Eximbank neve is elhangzott.

Az Eximbank asztalán valóban van egy grúziai erőmű-beruházás, de eddig erre nem adtak hitelt, mert hiányzik hozzá a grúziai bankgarancia. Jó eséllyel erről tárgyaltak a grúzok Kertész irodájában. Az Eximbankot és Kertészt összeköti Puskás András is, aki korábban Rogán alpolgármestere volt, majd az Exim igazgatóhelyettese lett. Az Index szerint Puskás a Belvárosban baráti kört alkotott Rogánnal és Kertésszel.

Az Index kérdéseire Rogánnak ismételten sikerült arcon hazudnia a magyar sajtót:

még azt is letagadta, hogy közeli kapcsolatban állna Kertésszel. Helyette perrel fenyegetőzött. Az Indexnek viszont van egy videófelvétele is arról, hogy Rogán, Kertész majd Habony Árpád belépnek ugyanabba az Aulich utcai házba, ahol Kertész olcsón szerzett irodája is van.

Az Index kérdései után Rogánék még a Facebookról is eltüntették azokat a képeket, amiken látszik, hogy Kertész Rogán vendégeként jelen volt Rogán miniszteri kinevezésekor a Sándor-palotában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.