Lemondott a bolgár miniszterelnök, mert az oroszbarát jelölt nyert az elnökválasztáson

külföld
2016 november 13., 20:13
comments 166

Bojko Boriszov bejelentette, hogy lemond, mivel nem az ő jobbközép pártjának jelöltje nyert a vasárnapi elnökválasztáson, hanem a szocialisták által is támogatott, oroszbarát, Rumen Radev.Bojko Boriszov szeptemberben mutatta meg Orbán Viktornak micsoda kerítést építettek a török határra. - Fotó: AFP/Nikolay DoychinovBulgáriában egy ideje már bizonytalan volt a politikai helyzet, mivel Boriszov kisebbségben kormányzott. A mostani bejelentése után akár már tavasszal megtarthatják az előre hozott választást.

A választás napján Boriszov arról beszélt, hogy nem fognak tovább kormányozni, ha nem tudják megszerezni a többséget. A választás után pedig azt mondta, az eredményből világosan látszik, hogy nincs meg a többségük, tiszteletben tartja az emberek akaratát, ezért lemond.

Tsetska Tsacheva és Rumen Radev az elnökjelölti vita előtt - Fotó: AFP/Nikolay Doychinov
photo_camera Tsetska Tsacheva és Rumen Radev az elnökjelölti vita előtt - Fotó: AFP/Nikolay Doychinov

Az exit pollok szerint szocialisták által támogatott Radev a szavazatok 58,1-58,5 százalékát szerezhette meg, míg a jobbközép kormánypárt jelölte, Tsetska Tsacheva csak 35,3-34,7 százalékot kaphatott.

A választás előtt Radev erősen bevándorlásellenes kampányt folytatott, és gyakran elmondta, hogy Bulgária nemzeti érdekei érdekében meg kell találni az egyensúlyt az Európai Unió és Oroszország között. (Reuters/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.