Magabiztos, négygólos győzelem Andorra ellen a Groupama Arénában

futball
2016 november 13., 18:55
comments 128
  • A magyar válogatott az év utolsó tétmeccsén telt ház előtt hozta a kötelező, magabiztos győzelmet, ezzel továbbra is versenyben maradt a továbbjutasért a B vébéselejtező-csoportban.
  • A Groupama Arénában vasárnap este Gera, Lang Ádám, Gyurcsó és Szalai Ádám góljaival simán legyőztük Andorrát.
  • A válogatott idei selejtezőmérlege ezzel: két győzelem (Lettország ellen idegenben, és most Andorra ellen), egy döntetlen (Feröer ellen, idegenben), egy vereség (Svájc ellen, itthon).
  • Ahhoz, hogy kijussunk a 2018-as oroszországi világbajnokságra, meg kellene előznünk a csoportot vezető, száz százalékos Svájcot és Portugáliát is. Nagy bravúr kellene.

A magyar válogatott nem rohant neki papíron sokkal gyengébb ellenfelének. A világ nyolcadik leggyengébb válogatottja ellen még csak kapura sem lőttünk a 26. percig. Egyáltalán nem tűnt úgy, hogy Dzsudzsák, Nagy Ádám, Gera és a többiek egyénileg is klasszisokkal jobb focisták, mint a velük szemben álló andorraiak.

Feltűnő volt, hogy a jobb oldalon játszó Dzsudzsák mennyire nem tudja megvalósítani azt a taktikát, hogy befelé cselezve ballal lőjön vagy passzoljon. Ráadásul Kleinheisler tejesen fölöslegesen összekakaskodott magának egy sárgalapot, ami azt jelenti, hogy nem játszhat a következő, Portugália elleni selejtezőn.

Gyurcsó Ádám (felül) és az andorrai Cristian Martinez. MTI Fotó: Illyés Tibor
photo_camera Gyurcsó Ádám (felül) és az andorrai Cristian Martinez. MTI Fotó: Illyés Tibor

A 26. percben, kissé váratlanul, drámaian megváltozott a helyzet. Dzsudzsák először vállalt el igazán párharcot, rendes szélső módjára levitte a labdát majdnem az alapvonalig, onnan erősen és laposan adott be, Szalai Ádám középen megfogta a pozíciót, beforgatta védőjét, de a lövés középre ment, a kapus közel volt.

Ez az akció és az első helyzet mintha teljesen megváltoztatta volna a magyar válogatott fölfogását. Egy perccel később újabb helyzet közelébe jutottunk, de Dzsudzsák a sorfalba lőtte a szabadrúgást. Majd három szöglet következett egymás után, mindhárom veszélyesnek tűnt. Látszott, hogy az andorraiak szinte minden beadással zavarba hozhatók.

A csapatkapitány Dzusdzsák Balázs az andorrai Moisés San Nicolas mellett megy el. MTI Fotó: Illyés Tibor
photo_camera A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs az andorrai Moisés San Nicolas mellett megy el. MTI Fotó: Illyés Tibor

A 34. percben Dzsudzsák egy jó passzal újra elfutott az alapvonalig, megint laposan, veszélyesen adott középre, az ötösre kivetődő andorrai kapus nagyot hibázott: pont középre, az érkező Gera elé ütötte a labdát, a Fradi veterán középpályása pedig nem szórakozott, belsővel bepasszolta 26. válogatott gólját.

A magyar válogatott a félidő végéig folyamatosan dolgozta ki a helyzeteket, minden megerőltetés nélkül. Az andorraiak láthatóan elfáradtak, már durváskodásra sem nagyon futotta az erejükből. Az utolsó öt percben egymás után jöttek a veszélyes akciók és szögletek. A 43. percben Dzsudzsák megint vállalkozott egy elfutásra és egy jobblábas beadásra az alapvonal közeléből, megint laposan, Szalai Ádám érkezett a rövid sarokra, de nem érte el, viszont a védők rá figyeltek, így mögötte üresen lépett ki ki Lang Ádám, és öt méterről nem volt nehéz dolga. 2-0.

A második félidőben a vezetés birtokában magabiztosan játszott a válogatott, tovább folytatódtak a rohamok, ha nem is olyan hevességgel, mint az első félidő utolsó perceiben. 5-10 percenként így is sikerült helyzetig jutni az elég bizonytalan andorrai kapus hálója előtt.

A 73. percben a kaputól 25 méterre kényszerítőzött Korhut és Gera, utóbbi eléggé csínbe kapta a labdát, de a védőjét ügyesen megelőzve, kifordulva, jobb lábbal, külsővel a bal oldalon kilépő Gyurcsó elé pöckölt, aki egyből gólhelyzetbe is került, és nem hibázott. 3-0.

A sérülésből éppenhogy fölépült Gera Zoltán 96. válogatott meccsén nagyszerűen játszott, a csapat egyik legjobbja volt. Pedig szombat reggel még úgy tűnt, hogy nem léphet pályára.

A 89. percig kellett várni a következő gólra, a csereként beállt Stieber a tizenhatoson belül, bal oldalon csinált egy cselt, elment az alapvonalig, erősen középre adott, Szalai megelőzve a kapust és a védőt a balról érkező labdát ballal sarkazta a hosszúra, egy lendületből érkező védő még elérte volna, de a labdára lépett, és így labdával együtt a hálóban kötött ki. 4-0.

Még ekkor sem állt le a válogatott, két kisebb helyzetet dolgozott ki, de újabb gólt már nem szerzett.

Kedden még játszik egy meccset a magyar futballválogatott az év vége előtt: Svédország ellen, barátságos találkozót. Itt búcsúzik a rekorder, a 107-szeres válogatott kapus, Király Gábor. A selejtezősorozat következő meccse márciusban lesz: az Európa-bajnok portugálokkal játszunk, idegenben.

Az Andorra elleni győzelem azt jelenti, hogy a válogatott alighanem harmadik helyen várja majd a tavaszi folytatást a selejtezőcsoportban. (A Portugália-Lettország találkozó ezekben a pillanatokban még tart, ettől függhet a mi helyezésünk is.) Az biztos, hogy a csoportelső, eddig száz százalékos Svájc és Portugália megelőzéséhez bravúrok kellenek majd, sőt egy kis szerencse is.

Világbajnoki selejtező, 4. forduló, B csoport:

Magyarország-Andorra 4-0 (2-0)

Groupama Aréna, 20 ezer néző, v.: Hrisztosz Nikolaidesz (ciprusi)
gólszerzők: Gera (34.), Lang (43.), Gyurcsó (73.), Szalai (89.)
sárga lap: Kleinheisler (15.), Korhut (35.)

Magyarország:
Gulácsi Péter – Bese Barnabás, Land Ádám, Guzmics Richárd, Korhut Mihály – Nagy Ádám, Gera Zoltán (Böde Dániel, 84.) – Gyurcsó Ádám (Németh Krisztián, 81.), Kleinheisler László (Stieber Zoltán, 74.), Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám

Andorra:
Josep Gomes – Chus Rubio, Emili Garcia, Marc Vales, Max Llovera, Moisés San Nicolás – Victor Rodríguez (Victor Moreira, 83.), Marcio Vieira, Cristian Martínez (Alexandre Martinez, 67.) – Marc Pujol (Juli Sánchez, 87.), Jordi Aláez

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.