Kormánypárti javaslatra a költségvetési bizottság mégsem hallgatta meg Matolcsyt a tavalyi költségvetésről

POLITIKA
2016 november 15., 11:36
comments 38

A tervezettől eltérőn az Országgyűlés költségvetési bizottsága ma nem hallgatta meg sem Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, sem Vukovich Gabriellát, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét.

A meghívó szerint a jegybank és a KSH elnökét a bizottság a tavalyi költségvetéssel összefüggésben hallgatta volna meg, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat uniós tagállamok 2015. évi költségvetési hiány- és GDP-adataira vonatkozó közleményének tükrében.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén május 17-én (Fotó: Illyés Tibor / MTI)
photo_camera Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén május 17-én (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

A meghallgatásukat kormánypárti képviselői javaslatra vették le a napirendi pontok közül,

a napirend-módosítási javaslat indoklása szerint ugyanis nem lezárt, eldöntött ügyről van szó.

Ezután Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára ismertette a jövő évi költségvetési törvény módosítását, megismételve, hogy az nem érinti a büdzsé számait, sem a kormányzati szektor hiányát, sem az államadósság várható szintjét. A legjelentősebb változtatás az országgyűlés előtt lévő közbeszerzési törvény módosításával való összhang megteremtésére néhány közbeszerzési értékhatár módosítása – mondta.

A bizottság elutasította Szabó Tímea független (egyébként párbeszédes) képviselő önálló indítványát, amiben 50 milliárd forintos átcsoportosítást javasolt a jövő évi költségvetésben a gyerekvédelem megerősítésére, béremelésre, szakképzésre, hogy – mint indokolta – megelőzzék a bicskei gyerekotthonhoz hasonló tragédiákat.

Elmondta, hogy a KSH szerint tavaly 23 ezer gyereket emeltek ki a családjából, nem bántalmazás, hanem elégtelen körülmények miatt. A havi ellátásuk fejenként 200 ezer forintba kerül az államnak, ezért Szabó Tímea képviselő szerint pártokon felül álló érek, és költségvetési szempontból is hatékonyabb, ha megerősítik a gyermekvédelem rendszerét és a gyermekek családon belül maradását.

A bizottság 3 igen és 10 nem szavazattal elvetette az indítványt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.