Visszatérhetnek az éttermekbe az evés közben a füledbe muzsikáló virtuózok

gasztronómia
2016 november 16., 09:18
comments 110

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adótörvények módosításáról nyújtott be javaslatot (pdf) a Parlamentben. Ennek az egyik pontja adókedvezményt ad az élőzenét szolgáltató vendéglátóhelyeknek, a koncertek díjának fele értékében.

Az Artisjus magyarázta el, hogy ez azt jelenti, hogy „a társasági adóból lehet leírni a nyújtott élőzenei szolgáltatás »ellenértékének (díjának) áfa nélkül számított összegének legfeljebb 50 százalékát«, vagyis például a fellépő által adott számla összegének felét”. Az Artisjus szerint a „legfeljebb” szinte mindig 50 százalék lesz, mivel a javaslat szerint ez egy „de minimis” támogatás, azaz megszabott felső korlátja van. Eszerint 3 év alatt összesen legfeljebb 200 ezer euró (kb. 62 millió forint) írható le az adóból, így ha valahol 3 éven át minden nap is lenne koncert, akkor is darabonként átlagosan 113 ezret kellene költeni, hogy valaki átlépje a 124 milliós korlátot.

Tehát nagyon megérné, hogy az éttermekben pár ezer forintért evés közben napi egyszer az étkező vendégek mellé odazavarjanak egy virtuóz muzsikust.

Mr Bean egy kellemetlen éttermi helyzetben

Az NGM ezt azzal indokolta, hogy a kormány „messzemenőkig elkötelezett kulturális, azon belül zenei örökségünk megőrzése, ápolása iránt”, ez pedig a leghatékonyabban úgy megy, ha „népzenei, zenei hagyományaink a mindennapok részévé válnak, a zenét művelők és a zeneszeretők azokkal nemcsak koncerteken találkoznak”. Mint írják:

„Ezért a kormány elő kívánja segíteni azt, hogy a vendéglátóhelyeken, éttermekben – hagyományainkhoz híven – élőzene szóljon, ami fellépti lehetőséget, megélhetést is ad a zenészek számára.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.