Lemondással fenyegetőzött Jean-Claude Juncker, ha nem Martin Schulz marad az Európai Parlament elnöke

Tbg
POLITIKA
2016 november 21., 09:33
comments 86

Nem lesz többé az Európai Bizottság elnöke a konzervatív Jean-Calude Juncker, ha a német szociáldemokrata Martin Schulz jövőre otthagyja az Európai Parlament elnöki posztját, és szerepet vállal az átszervezett német kormányban, írja a Spiegel nyomán a Politico.

„Nem garantálom, hogy a Bizottság elnöke maradok”, ha Schulzot egy konzervatív elnök váltja, állítóleg ezt mondta Juncker egy háttérbeszélgetésen a német Spiegel szerint.

A bizottság a lap által megkérdezett szóvivője nem kommentálta Juncker kijelentését, azt viszont határozottan cáfolta, hogy az elnök lemondana.

AFP PHOTO/JOHN THYS
photo_camera Schulz és Juncker (AFP PHOTO/JOHN THYS)

Az európai szocialisták vezetője, az EP második legnagyobb frakciójának elnöke, Martin Schulz távozása azért merült fel, mert jövőre átalakul a német vezetés, és a jelenlegi külügyi poszt megüresedik. A Merkel-kabinet jelenleg legnépszerűbb politikusa, a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier lesz várhatóan Németország elnöke. A külügyi posztra pedig felmerült Schulz neve is.

Németországban jövőre tartanak választásokat, ezért megy a helyezkedés, Schulz külügyminiszteri kinevezése sem biztos: a Spiegel szerint ezt csak akkor vállalná be a szociáldemokrata, ha ő lenne az SPD kancellárjelöltje a választásokon, legalábbis a lap szerint Schulz ezt mondta a német SPD elnökének.

Ezt Schulz kabinetje tagadta, sőt a Spiegelnek azt nyilatkozta, elkötelezett az EP vezetését illetően.

Juncker közben a múlt héten tovább győzködte a konzervatív tábort (a néppártot - EPP), hogy támogassák Schulzot, ám a Spiegel szerint a konzervatívok erről már hallani sem akarnak.

Pedig a legutóbbi két alkalommal, az EP elnökét, azaz Martin Schulzot a két legnagyobb, de hagyományosan egymás ellenzékének számító baloldali és néppárti frakció közösen választotta meg. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.