Magyar Nemzet: csak az idei kamatokkal 4,1 milliárdot bukott az állam a letelepedési kötvényeken

gazdaság
2016 november 23., 05:19
comments 40

A Magyar Nemzet ír arról, hogy hiába lehet már két éve

a piacról olcsóbban finanszírozni a magyar államadósságot, a kormány nem engedte el a letelepedésikötvény-biznisz kezét.

A lap emlékeztet arra, hogy a jogszabály szerint a letelepedési kötvények után a piaci árazásnál másfél százalékkal kisebb kamat jár, de legalább két százalékot mindenképpen kifizet a magyar állam. Ennek megfelelően tavaly és idén is kétszázalékos kamatot fizetett a magyar állam a kötvények után, ami

  • 2015-ben 4,6 milliárd,
  • idén október végéig 4,1 milliárd

forintos veszteséget jelent az országnak.

MTI Fotó: Kovács Tamás
photo_camera MTI Fotó: Kovács Tamás

Bár a kormány részéről többször is elhangzott a közelmúltban, hogy kivezetik a letelepedésikötvény-programot, ennek egyelőre látható jelei nincsenek.

A Magyar Nemzet adatai szerint idén október végéig

  • négyezren vettek részt a programban, így családtagjaikkal együtt több mint 15 ezren kaptak tartózkodási engedélyt.
  • A közvetítőcégek eddig a 36 milliárd forintos kamattal és a 75 milliárd forintos jutalékkal együtt több mint 112 milliárd forintot nyerhettek az üzleten.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.