Mit gondolnak a világ vezetői Fidel Castro haláláról?

külföld
2016 november 26., 17:01
comments 341

Fidel Castro, a kubai kommunista diktátor 90 éves korában elhunyt. Halálhíre végigsöpört a világon, ez a teljesség igénye nélküli lista nagyjából vázlatos képet ad, mit gondolnak erről a világ vezetői, véleményvezérei:

  • Donald Trump: "Fidel Castro meghalt", később aztán kiegészítette ezzel: "Fidel Castro brutális diktátor volt, aki csaknem hatvan éven át elnyomta a saját népét"
  • Barack Obama: "Fidel Castro óriási jelentőségét majd a történelem bírálja el"
  • Vlagyimir Putyin: "Castrót joggal tartják a modernkori világtörténelem korszakalkotó jelképének. Az általa és társai által épített szabad és független Kuba a nemzetközi közösség befolyásos tagjává vált, és ösztönző példává lett számos ország és nép számára. Fidel Castro Oroszország őszinte és megbízható barátja volt"
  • Ferenc pápa: "Fidel Castro halála szomorú hír"
  • Hszi Csin-ping, a kínai kommunista párt főtitkára: "Fidel Castro elvtárs örökké fog élni." Szerinte Castróval a világ egy jó és őszinte elvtársat veszített el, akinek emlékét megőrzi a történelem.
  • Francois Hollande francia államfő: "Fidel Castro maga volt a megtestesült kubai forradalom, annak reményeivel és kudarcaival együtt"
  • Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök: "Fidel Castro kezdetben nagy reményeket ébresztő forradalmár volt, de fokozatosan diktátor lett belőle"
  • Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter: Castro ugyan demokratikus reformokat ígért, de abból az ellenzék üldözése, a sajtó cenzúrázása és az emigráció betiltása lett. "Mi itt tudjuk, milyen ez. Így nekünk ő sosem lesz romantikus legenda"
  • Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke: Castro a múlt század történelmi jelentőségű alakja volt, s halálával egy olyan ember távozott, akit sokan hősnek tekintettek. Örökségét a történelem fogja megítélni.
  • Cecilia Malmström, az Európai Bizottság külkereskedelmi biztosa szerint Fidel Castro diktátor volt, aki ötven éven át elnyomta a népét, és furcsállja, hogy milyen sokan megemlékeznek róla.
  • Garri Kaszparov: "Fidel Castro a 20. század egyik szörnyetege volt. Csak azon szabad siránkoznunk, hogy olyan sokáig sanyargathatta Kubát"

(MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.