François Fillon lehet Marine Le Pen kihívója a jövő évi francia választásokon

külföld
2016 november 27., 20:39
comments 129

Minden jel szerint François Fillon, egykori miniszterelnök nyeri a republikánus előválasztást Franciaországban a korábban szintén kormányt vezető Alain Juppével szemben, és ő lehet a radikális Marine Le Pen és a Front National kihívója a jövő évi, tavasszal esedékes országgyűlési választásokon.

Francois Fillon 2016 novemberében, a párizsi kampányközpontban. Fotó: AFP / Thomas Samson
photo_camera Fotó: AFP / Thomas SAMSON

A szavazatok egyötödének feldolgozása után Fillon 70-30 százalékos arányban vezetett Juppével szemben, 46 százalékos feldolgozottságnál is 68,5 százalék előbbit támogatja. Időközben Alain Juppé el is ismerte vereségét, és támogatásáról biztosította Fillont a tavaszi választásokon.

A 62 éves Fillon Nicolas Sarkozy országlása idején volt miniszterelnök, 2007 és 2012 között. Régóta aktív jobboldali kormányokban: Jean-Pierre Raffarin idején, 2002-től előbb munkaügyi, majd 2004-től oktatási miniszterként dolgozott.

Gazdaságpolitikáját tekintve Fillon inkább piacpárti liberális, társadalmi kérdésekben inkább konzervatív álláspontot képvisel, így például legutóbb, amikor a törvényhozás megszavazta a melegházasságot, ő ellene voksolt.

Győzelme esetén Fillon jelentősebb átalakításokat helyezett kilátásba a szociális rendszerben, visszavágná a jóléti államot, 500 ezer köztisztviselői állást számolna fel, viszont lazítaná a gazdaságot szerinte béklyóba kötő adminisztrációs és bürokratikus szabályzásokat.

Diadalát mégis elsősorban karakán "nemzetpolitikai" kiállásának, az iszlamista terrorizmussal szembeni határozottabb kiállásnak köszönheti a visszafogottabb Juppével szemben. "Franciaország jobboldalibb, mint valaha" - nyilatkozta nemrég a republikánusok új vezetője, aki az utolsó tévévitában kijelentette, hogy a francia nem multikulturális társadalom, aki Franciaországban akar élni, annak asszimilálódnia kell.

Meglepetés volt, hogy Alain Juppé és Nicolas Sarkozy mellett Fillon nyerte meg az előválasztás első fordulóját, méghozzá viszonylag meggyőző fölénnyel - ahhoz képest a vasárnapi diadal már nem annyira váratlan.

A vasárnap esti győzelem jelentőségét csak tovább emeli, hogy a jelenlegi kutatások szerint a gaullista párt jelöltje valószínűleg lenyomja tavasszal Le Pen-t, és ő lehet az ország következő vezetője. A jelenleg kormányon lévő baloldalnak nincs reális esélye, hogy hatalomban maradjon. (Guardian / Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.