Fegyverkezésbe kezd az EU

külföld
2016 november 29., 08:07
comments 146
Az amerikai 173. légiszállítású dandár katonái gyakorlatoznak november 24-én Litvániában. A hadgyakorlaton a NATO-tagállamok 4000 katoánja vett részt. A NATO az idei krakkói csúcstalálkozóján döntött úgy, hogy jelentősen növeli a keleti frontországokban állomásoztatott csapatok létszámát, így reagálva az orosz fenyegetésre. Sean Gallup/Getty Images
photo_camera Az amerikai 173. légiszállítású dandár katonái gyakorlatoznak november 24-én Litvániában. A hadgyakorlaton a NATO-tagállamok 4000 katoánja vett részt. A NATO az idei krakkói csúcstalálkozóján döntött úgy, hogy jelentősen növeli a keleti frontországokban állomásoztatott csapatok létszámát, így reagálva az orosz fenyegetésre. Sean Gallup/Getty Images

Szerdán mutathatja be terveit az Európai Bizottság az európai hadseregek felfejlesztésére. A most létrehozandó, több milliárd eurós Európai Védelmi Alapból a közös kiberbiztonság mellett hadihajókat és drónokat is fejlesztenének. A terv részeként igyekeznek egységesíteni a tagállamok fegyverbeszerzéseit, hogy a jövőben az európai hadseregek lehetőleg azonos fegyverrendszereket használjanak a jelenlegi összevisszaság helyett.

Jelenleg a hadieszköz-beszerzések 80 százalékát a tagállamok maguk intézik, emiatt az európai haderők felszereltsége nagyon eltérő, nagyon sokféle fegyverrendszert használnak, néha egészen kis darabszámban is.

Az EU a döntéssel Donald Trump megválasztására és az Oroszország jelentette fenyegetésre is reagál. Előbbi a választási kampányban azt állította, hogy nem feltétlenül védené meg európai szövetségeseit egy orosz támadás ellen. Később ugyan finomított az álláspontján, de ahhoz tartja magát, hogy ennek az árát megfizettetné a szövetségesekkel, amik nem járulnak hozzá kellő mértékben a NATO haderejéhez.

A NATO szabályai szerint a tagállamoknak minimum a GDP-jük két százalékát kéne hadseregükre fordítani - ezt a szintet a 22 NATO-tag EU-tagállam közül csak Nagy-Britannia, Lengyelország, Észtország és Görögország teljesíti.

Magyarországnak eszerint csak hadseregfejlesztésre évi ~680 milliárdot kéne fordítania, miközben a 2016-os költségvetésben a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség teljes költségvetése nem haladta meg 250 milliárd forintot, amiből dologi kiadásokra csak 100 milliárd forintot terveztek. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.